Türk hükümetine çalışan İngiliz şirketinden Gülen'e Tahşiye davası

Türk hükümetine çalışan İngiliz şirketinden Gülen'e Tahşiye davası

AK Parti hükümeti tarafından tutulan İngiliz hukuk firması "Amsterdam & Partners LLP"nin kurucusu Robert Amsterdam, 'Tahşiye' davası üzerinden Fethullah Gülen Hocaefendi aleyhinde ABD'nin Pennsylvania eyaletinde dava açıldığını duyurdu.

Robert Amsterdam ile Fox Rothschild LLP hukuk şirketinden avukat Patrick Egan, ABD'nin başkenti Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde (NPC) konuya ilişkin basın açıklaması yaptı.

Geçmişte Tahşiye davasından tutuklanan Bünyamin Ateş, Turgut Yıldırım ve Murat Öztürk'ün şikâyetçi olduğu davada, Tahşiye üyelerinin hukuksuz şekilde suçlanması, hatalı tutuklanması ve uzun süre keyfi olarak tutuklu bulunmasını içeren çeşitli suçlamalar yer alıyor.

Davada bu üç kişinin, öldürülen El Kaide elebaşı Usame bin Ladin ile ilgili, "Ladin'i Müslüman olduğu için severim." sözleriyle gündeme gelen Mehmet Doğan'ın öğretilerini benimsedikleri için hukuksuzluğa maruz kaldıkları iddia ediliyor. Hukuk şirketinin kullandığı iddialar, Türkiye'de taraflı kararlarıyla bilinen sulh ceza hâkimliklerinin iddialarına dayandırılıyor.

DAVADAKİ 6 SUÇLAMA

Açılan davada Gülen'e yöneltilen 6 suçlama şu şekilde: Mehmet Doğan hareketi mensuplarına eziyet edilmesi, Mehmet Doğan hareketi mensuplarına eziyet edilmesine yardım ve yataklık edilmesi, Mehmet Doğan hareketi mensuplarının keyfi bir şekilde gözaltına alınmaları ve tutukluluklarının uzatılması, Mehmet Doğan hareketi mensuplarının keyfi bir şekilde gözaltına alınmaları ve tutukluluklarının uzatılmasına yardım ve yataklık edilmesi, haksız şekilde cezalandırılma ve sivil komplo.

Fethullah Gülen Hocaefendi'ye yönelik dava, ABD'de yaşayan fakat başka bir ülkede uluslararası hukuka aykırı bir şekilde insan hakları ihlalleri yaptıkları iddia edilen kişilerin yargılanabildiği yasa üzerinden (alien tort statute) açıldı.

EL KAİDE SORUSUNA İLGİNÇ CEVAP: DOĞAN DEĞİL, GÜLEN SÖYLEDİ!

Tahşiye davası sanıklarından Mehmet Doğan'ın, terör örgütü El Kaide elebaşı Usame bin Ladin'i sevdiğini söylemesi konusunda fikri sorulan şirket kurucusu Robert Amsterdam, bunun "Fethullah Gülen'in iddiası olduğunu" savundu. Amsterdam şöyle konuştu: "Bu tartışmalı bir iddia. Bunlar tam olarak Fethullah Gülen'in söyledikleri. Bu uydurma iddialardan önce söyledikleri bunlar. Gülen'in videolarını izledik."

Tahşiye grubu lideri Mehmet Doğan, CNN Türk canlı yayınında Usame bin Ladin ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine, "Ben, Usame bin Ladin'i Müslüman olduğu için severim." ifadelerini kullanmıştı.

Mehmet Doğan, medyada yer alan diğer ses kayıtlarında ise taraftarlarına Afganistan'da savaşa gitmelerini tavsiye etmiş, ayrıca Türkiye gibi devletlere başkaldırmanın caiz olduğunu savunmuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Türk hükümetine çalışan İngiliz şirketinden Gülen'e... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER