TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) Ocak ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının rakamlarını açıkladı.

TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) Ocak ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı bin 447 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı olan yoksulluk sınırı 4 bin 714 TL, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 781 TL oldu.

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı sadece bu ay 62 TL artarken, son bir yıldaki artış 190 TL olarak hesaplandı. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise son bir yılda 620 TL olarak gerçekleşti. Bu tutarın neredeyse üçte birini oluşturan 202 TL'si ise bu ay gerçekleşti.

TÜRK-İŞ'in verileri temel alındığında mutfak enflasyonundaki değişim, "Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,47 oranında artış gösterdi. Yılın ilk aylık dönemi sonunda artış oranı yüzde 4,47 olarak hesaplandı. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 15,15 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,36 olarak hesaplandı. Ocak ayında meydana gelen yüksek oranlı artışın gerisinde özellikle ekmek ile kış mevsimi ve soğukların artmasıyla sebze fiyatında görülen artış bulunuyor." şeklinde aktarıldı. 

BESLENME KALIBINDAKİ ÜRÜNLERİN FİYATLARI

Beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları incelendiğinde; süt, yoğurt, peynir grubunda; süt fiyatlarında düşük oranlı artış belirlenirken yoğurt fiyatı aynı kaldı, peynir fiyatı ortalamada değişmedi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; et ve tavuk fiyatı değişmedi, balık fiyatı bu ay yine artış gösterdi. Balık fiyatı hesaplanırken -her zaman olduğu gibi- her tezgahta olan, satışı fazla çeşitlere ağırlık verildi. Yumurta fiyatı 2 kuruş geriledi. Sakatat fiyatı yine aynı kaldı. Bakliyat ürünlerinde (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb.); barbunya ve kuru fasulye fiyatları gerilerken, nohut ve mercimek fiyatlarında artış görüldü.

Yaş sebze-meyve fiyatlarını bu ay kar soğuğu vurdu. Geçtiğimiz ay 3,46 TL olarak hesaplanan ortalama yaş-sebze kilogram fiyatı bu ay 3,67 TL oldu. Ancak ortalama sebze fiyatı geçen ay 3,68 TL iken bu ay -patlıcan, yeşilbiber vb. sebzeler gibi fiyatı artan ürünler hesaplama dışında tutulmasına rağmen- 4,09 TL'ye yükseldi. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise 2,94 TL'den bu ay 2,64 TL'ye geriledi. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.

EKMEĞİN KİLOSU 5 LİRAYA YÜKSELDİ

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmekte beklenen fiyat artışı yüzde 25 oranında oldu ve ekmeğin kilogram fiyatı 5 TL oldu. Ancak bazı fırınların, rekabet nedeniyle, eski fiyat üzerinden satışlarını sürdürdüğü dikkati çekti. Aile bütçesinde ve geleneksel beslenmede ağırlıklı yeri bulunan ekmeğin fiyatında gerçekleşen enflasyonun neredeyse üç katı tutarındaki artış, deyim yerindeyse mutfağa 'bomba düşmüş' etkisi yarattı. Aynı grupta yer alan pirinç fiyatı biraz gerilerken, makarna, bulgur, un, irmik fiyatı aynı kaldı.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı yine değişmedi. Zeytin ortalama kilogram fiyatı hem siyah hem yeşil zeytinde arttı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden ceviz ve fındığın fiyatı bu ay biraz gerilerken, fıstık ve ay çekirdeği fiyatı arttı. Şeker, bal, reçel, pekmez ile tuz fiyatı bu ay yine aynı kaldı. Benzeri biçimde baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri ile salça fiyatı da değişmedi. Çay fiyatındaki ayarlama ile biraz gerileme görülürken, ıhlamur fiyatı yine aynı kaldı."
<< Önceki Haber TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER