Turkcell, Saray'a bağlandı

Mülkiyeti Çukurova grubu (Mehmet Emin Karamehmet), İsveçli Telia ve Rus Alfa ortaklığına ait. Ancak Turkcell'in yönetim kurulunda Saray'a yakın isimler çoğunlukta. Son olarak Ziraat Genel Müdürü ve Türkiye Varlık Fonu yönetim kurulu üyesi Hüseyin Aydın da yönetime atandı.

SHABER3.COM

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, cep telefonu operatörü Turkcell'in yönetim kurulu üyesi oldu. Aydın'ın sürpriz bir şekilde istifa eden Tuvan Yalım'ın yerine yönetim kuruluna atandığı açıklandı.  

Geçen hafta da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yardımcısı Bülent Aksu, Türk Telekom'dan Turkcell'in yönetim kurulu üyeliğine getirilmişti.

MÜLKİYETİ ÜÇ GRUBA AİT

Böylece mülkiyeti Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet ile İsveçli (Telia) ve Rus (Alfa) ortaklarına ait şirketin yönetimi tamamen Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kontrolüne geçmiş oldu. 

35 milyon abonesi ile Vodafone ile Avea'nın (Türk Telekom) önünde lider konumda bulunan Turkcell 2018 yılında 2 milyar TL net kâr elde etmişti. 

TURKCELL'İN YÖNETİMİNDE AKP'Lİ ESKİ İKİ BAKAN DA VAR

Çukurova ile iki ortak arasındaki ihtilaf giderilemeyince Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), küçük yatırımcıyı korumak adına Turkcell'e bağımsız yönetim kurulu atamaya karar vermişti. 

Ancak isimler açıklandığında, "Bunlar mı bağımsız üye!" yorumları yapılmıştı. 

2013 yılından beri Turkcell'in yönetim kurulu başkanlığı görevini Bezmi Âlem Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Akça ifa ediyor. Akça, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığı ile biliniyor. 

Akça'nın haricinde AKP'li iki isim daha yönetimde. Eski kültür ve turizm bakanı Atilla Koç ve eski enerji bakanı Hilmi Güler de 6 yıldır yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

TUVAN YALIM ÜÇ ORTAĞI TEMSİLEN ATANMIŞTI

Sürpriz bir şekilde istifa eden Tuvan Yalım 2018 yılı mart ayında Turkcell'in üç ana hissedarı Telia Company, Çukurova Holding ve Rus milyarder Mikhail Fridman ve ortaklarına ait Letter One'ın ortak aday gösterdiği yönetim kurulu üyeleri arasındaydı.

Türkiye Bankalar Birliği başkanlığı görevini de yürüten Hüseyin Aydın, aynı zamanda Erdoğan'ın yönetim kurulu başkanı olduğu Türkiye Varlık Fonu'nda da yönetim kurulu üyesi.

<< Önceki Haber Turkcell, Saray'a bağlandı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER