[Turkey Tribunal] Medyayı susturma planı, 15 temmuz'dan önce yapılmış
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Eylül 21 2021
Eski AİHM yargıçlarının da yer aldığı 6 hakimden oluşan mahkeme heyeti, Türkiye'deki işkence suçlularını ve bunları koruyan siyasiler başta olmak üzere sorumlu kişileri Türkiye Tribünali'nde yani Halk Mahkemesi'nde gıyabi ve sembolik olarak yargılıyor. İkinci günün ikinci oturumunda Erdoğan Rejimi'nin basın özgürlüğüne vurduğu darbeler anlatılacak. Katılımcılar Meltem Oktay, Cevheri Güven ve adı açıklanmayan bir 'gazeteci'.
Samanyolu Haber - İkinci gün ikinci oturumu, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkan Yardımcısı Philippe Leruth'un, rapor sunumu ile başladı. Rapor sunumundan satır başları.
- Öncelikle belirtmek isterim ki bu raporu tamamen tarafsız bi,r bakış açısı ile yazdım. Türkiye düşmanı değilim, aksine TÜrkiye'yenin çok önemli bir ilke olduğuna inanıyorum. Pek çok sayıda hayran olduğum Türk gazeteci dostum olduğunu da belirtmek isterim.
- Türkiye'de Basın üzerindeki baskıların tarihi çok eskilere uzanıyor ancak özeelikle Recep Tayyip Erdoğan'ın başa geçmesinden bu yana bu baskılar sistematik olarak artış göstermektedir. Özellikle 15 Temmuz 2016'dan sonra bu daha da ağırlaşmıştır.
- Leruth, Avrupa'nın basın özgürlüğü stanrtlarının nasıl oluştuğunu somut dava ve olayları sıraladı.
- 2000'den bu yana AİHM'de Türkiye ile ilgili 164 davaya muhatap oldu. Türkişye 154'ünde mahkum oldu. Türkiye AİHS'nin İnsan hakları maddesini ihlal etmekten 40 kez mahkum oldu.
- AİHM, Hrant Dink'in can güvenliğini koruyamadığı için mahkum etmiştir.
- Leruth, 15 Temmuz'dan sonra artan Basın özgürlüğü ihlallerini sıraladı.
- RTÜK 19 Temmuz 2016'da olağanüstyü bir toplantı düzenleyerek GÜlen hareketine ait 24 medya kuruluşunun yayın lisansları iptal edilerek kapatılmıştır. Yüzbinlerce kişi bu yayın organlarını takip ettikleri için soruiturmaya maruz bıraklıdılar.
- Farklı kriterler baz alındığı için rakamlar değişkenlik göste
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı2.Flash Haber... Cumhurbaşkanı başdanışmanı yolsuzluk iddiasıyla istifa etti3.Boydak ailesinden Elif Boydak Bozdağ da cezaevine konuldu4.550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... İran'da durum ağırlaşıyor5.Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 25 kişilik ünlü listesi var
6.Trump’tan İran'a sert mesajlar: 'Çok güçlü seçenekler var, harekete geçmemiz gerekebilir'7.Skandal iddia: Diyanet 1400 TÜGVA üyesinin umre masraflarını ödedi8.AKP'ye katılan milletvekili bu sefer Erdoğan'ın fotoğrafına asker selamı verdi9.Kara Kuvvetleri'nde ihale soruşturması: Askerler dahil çok sayıda kişiye gözaltı!10.Ukrayna savaşında tarafların uzlaşmaz tutumları: 2026 yılında barış olur mu?

TÜRKMEN TERZİ

ARİF ASALIOĞLU

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı

Flash Haber... Cumhurbaşkanı başdanışmanı yolsuzlu...

Boydak ailesinden Elif Boydak Bozdağ da cezaevine ...

550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... ...

Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 2...


