Türkiye aromatik bitkilerden yıllık 100 milyon dolar gelir sağlıyor

Türkiye aromatik bitkilerden yıllık 100 milyon dolar gelir sağlıyor

Türkiye tıbbi aromatik bitkiler ihracatından yıllık 100 milyon dolar gelir elde ediyor. Ülkede, ihracat edilen 100 milyon dolarlık tıbbi aromatik bitkinin 63 milyon dolarını kekik oluşturuyor.

Antalya İl Tarım Müdürü Manavgat'ın Gaziler Mahallesi'nde Çiftçiler Günü kutlaması yaptı. Kutlamaya Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr.Yeşim Tıravoğlu Demirtaş, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, özel sektör yetkilileri ile çok sayıda üretici katıldı.

Tarım Günü etkinliğinde konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca, ıtri ve tıbbi bitkilerin genellikle doğadan toplama yoluyla elde edildiğine ancak doğadan toplanan bitkilerden kaliteli ve standart ürün elde etmenin zor olduğunu söyledi.

Manavgat'ın Gazi Mahallesi'nde kekik yetiştiriciliğine önem verdiklerini belirten Karaca, "Bu bitkilerin kültüre alınmış türlerinin tarla koşullarında üretimlerinin geliştirilerek yaygınlaştırılması temel hedefimiz. Kültüre alınmış kekik türlerinin tarla koşullarında üretiminin geliştirilerek yaygınlaştırılmasıyla üreticilerimize alternatif bir gelir kapısı oluşacak" diye konuştu.

Karaca, proje kapsamında kekik dışında Adaçayı, Lavanta ve Salep Orkidesi Yetiştiriciliği ile ilgili demonstrasyon çalışmalarının da yürütüldüğünü ifade etti.

Kekik üretiminde ve ihracatında Türkiye'nin lider konumda olduğunu kaydeden Karaca, tıbbi ve aromatik bitkiler ihracatından yılda yaklaşık 100 milyon dolar gelir sağlandığını, 2014 yılında bunun yaklaşık 63 milyon dolarının kekik ihracatından elde edildiğini söyledi.

İyi tarım uygulamaları kapsamında sertifikalı tıbbi ve aromatik bitkileri üreten çiftçilerin 2015 yılında ilk defa destekleme kapsamına alındığına vurgu yapan Karaca, üreticilere kekik üretimini yaygınlaştırmaları ve birlikte iyi tarım uygulamaları sertifikası almak için müracaatta bulunarak verilen destekten faydalanmaları önerisinde bulundu.

Ürünün pazarlaması ile ilgili de bir sıkıntı bulunmadığına dikkat çeken Karaca, önder çiftçi Hasan Sert'e çalışmalarda göstermiş olduğu gayret ve uyum için teşekkür etti. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye aromatik bitkilerden yıllık 100 milyon dolar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER