'Türkiye basın özgürlüğünde dünya ülkelerinin çok gerisinde'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Temmuz 24 2015
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC), Başkanı Cafer Esendemir, her seçim döneminde alanlarda basın özgürlüğü sözü verenlerin iktidara geldiklerinde sözlerini unuttuğunu söyledi. Esendemir, "Tam tersine özgürlükler biraz daha kısıtlamış; sayelerinde bayram da ortadan kalkmıştır." dedi.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC), Başkanı Cafer Esendemir, her seçim döneminde alanlarda basın özgürlüğü sözü verenlerin iktidara geldiklerinde sözlerini unuttuğunu söyledi. Esendemir, "Tam tersine özgürlükler biraz daha kısıtlamış; sayelerinde bayram da ortadan kalkmıştır." dedi.

ÇGC basından sansürün kaldırılışının 107. yıldönümü nedeniyle bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. İlk olarak Atatürk Parkı'nda ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ile ÇGC üyeleri Süreyya Uri ve Meral Delen tarafından anıta çelenk konuldu. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Basın Anıtı'na geçildi. Burada Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile ÇGC Başkanı Esendemir özgürlük meşalesini yaktı. Günün anlamını belirten konuşmayı yapan Esendemir, Türk basınında sansürün 24 Temmuz 1908 tarihinde kaldırıldığını hatırlattı. Bayram olarak kutlanan bu günü son yıllarda basın özgürlüğü ve demokrasi alanındaki engellemelerden dolayı önemini kaybettiğini belirten Esendemir, bayram havasının da ortadan kalktığını kaydetti.

Yıllarca bayram olarak bilinen 24 Temmuz'un son yıllarda dayanışma günü olarak kutlandığına dikkat çeken Esendemir, "Basın Özgürlüğü için başlatılan bir mücadelenin yıldönümünü, bayram havasında değil, hep hüzünle kutluyoruz. Günümüzde basının içinde bulunduğu durum ortada.? Ülkemiz basın özgürlüğünde dünya ülkelerinin çok gerisinde.? Yazdıkları yazılar, yorumlar ve çizdikleri karikatürlerden dolayı birçok gazeteci adliye koridorlarını aşındırıyor. Birçok meslektaşımız cezaevlerinde bulunuyor. Bu şartlarda 24 Temmuzları bayram olarak kutlamamız beklenemez." diye konuştu.

Basın kuruluşlarının adeta kutuplaştığını ve 'iktidar yanlıları ile karşıtları' olarak cepheler oluştuğunu ifade eden Cafer Esendemir, bu olumsuzluklardan en çok gazetecilerin zarar gördüğünü açıkladı. Gazetecilerin çalışma alanlarının daraltıldığını aktaran Esendemir, şöyle devam etti: "Üzülerek belirtmeliyiz ki; gazeteciler en küçük şüphede gece veya sabahın erken saatlerinde evlerinden, çocukla

Bu haberler de ilginizi çekebilir