Türkiye basın özgürlüğünde son sıralarda
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Mayıs 3 2023
Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 2002 yılında 99'uncu sırada olan Türkiye, 2023 yılı endeksinde 180 ülke arasında 165'inci sırada yer aldı.
Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü tarafından yayınlanan 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde, 180 ülke arasında 165'inci sırada yer aldı.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle yayınlanan endekste, Türkiye'nin düşük notuna "gazetecilere yönelik baskıya hız verilmesi", "özellikle Kürt gazetecilere yönelik toplu tutuklamalar" ve "medya özgürlüğünü tehdit eden sosyal faktörler" gerekçe gösterildi.
Aynı endekste 2021'de 153'üncü sırada bulunan Türkiye, 2022 yılındaki endekste ise "gazetecilerin tahliye edilmesi, tutuklama yerine adli kontrole rağbet edilmesi ve ifade özgürlüğü örgütlerinin hak aramada etkili mücadele yürütmesi" gerekçeleriyle 149'uncu sıraya yükselmişti. Ancak 2023'te 16 sıra birden gerileyen Türkiye, endekste en sert gerileme gösteren ülkelerden biri oldu.
AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında endeksin 99'uncu sırasında bulunan Türkiye, 2016'da 151, 2017'de 155 ve 2018 ve 2019'da ise 157'nci sıraya kadar gerilemişti.
21 yıldır düzenli olarak yayınlanan endeks kapsamında, basın özgürlüğünün durumunu 31 ülkede "vahim", 42 ülkede "kötü", 55 ülkede "sorunlu" ve 52 ülkede ise "çok iyi" veya "iyi" olarak sınıflandırılıyor. Türkiye, bu çerçevede, "sorunlu" kategorisinden "vahim" kategorisine gerilemiş bulunuyor.
Gazetecilik mesleğinin ülkelerin yalnızca yüzde 30'unda "tatmin edici" biçimde yapılabildiğini kaydeden endekse göre, ülkelerin yüzde 70'inde ise gazetecilik "güçlükle" icra edilebiliyor.

Türkiye Kuzey Kore'ye yakın
Endekse göre küresel ölçekte en iyi basın öz
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Süper Kupa Fenerbahçe'nin oldu2.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı3.Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş değişim profilinin detayları4.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi5.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER







