'Türkiye beklenenden daha ağır bir resesyona girebilir'

Capital Economics'e göre, Türkiye ekonomisinde 'çoğu kimsenin beklediğinden daha derin' bir resesyon yaşanma riski bulunuyor.

SHABER3.COM

Dünya ekonomisi 2018 yılına güçlü bir canlanmayla girmişti. Ancak, yeni yıla sadece iki ay kala yazılan 2019 senaryoları ise ekonominin gücünü kaybetmeye başladığını, hatta resesyonun bile kapıda olabileceğine işaret ediyor.

Dünya gazetesinin haberine göre Capital Economics, “Gelişen ülkelerde ekonomik aktivite gücünü koruyacak. Ancak bu ülkelerde sistemik kriz riski rafa kalkmakla birlikte Türkiye ekonomisinde çoğu kimsenin beklediğinden daha derin bir resesyon yaşanabilir. Arjantin’in iflas riski de artıyor” uyarısında bulunuyor.

Bu yılın ortalarında ticaret savaşları ve yükselen faizlerle birlikte devreye giren belirsizliğin yanında yükseliş eğilimindeki petrol fiyatlarının yarattığı baskı küresel ekonominin 2019’da yavaşlamasına neden olacak. Birçok kuruluş, Türkiye’de büyüme oranlarının Yeni Ekonomi Planı’nı (YEP) kapsamındaki hedeflerin altında kalacağı tahmininde bulunuyor.

Finans piyasalarında 2019 için karamsar tablolar ortaya koyulduğu belirtiliyor. Analistlere göre küresel ekonomide 2016’dan 2018 ortalarına kadar yaşanan hızlı büyüme döneminin sonuna gelindi. 

IMF ve OECD’nin küresel ekonomik büyümede ‘zirvenin’ görüldüğü bundan sonra büyüme grafiğinin aşağı yönlü olacağı uyarılarının ardından Reuters’ın 500 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği anket, ticaret savaşları ve Fed’in parasal sıkılaştırma politikası nedeniyle 2019’da ekonomik beklentilerin zayıfladığını teyit etmiş oldu.

Küresel ekonomide alarm verilmesine neden olan riskler arasında ticaret savaşı ve parasal sıkılaşmanın yanında, Fed’in faizleri tahminlerden hızlı artırması, olası bir petrol fiyat şoku ve ABD tahvillerinin getirisinin hızlı artması da gösteriliyor.

Dünyada ekonomik beklentiler giderek kötüleşirken, Türkiye büyüme tahminlerinde en sert revizyonun yapıldığı ülkelerden. Reuters anketine katılan analistler 2017’de yüzde 7 büyümeyi başaran Türkiye’de GSYH artışını bu yüzde 3.3, gelecek yıl ise yüzde 1.1 olarak tahmin ediyor. 
<< Önceki Haber 'Türkiye beklenenden daha ağır bir resesyona girebilir' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER