Türkiye çeltiğinin yüzde 39,9'unu Edirne karşılıyor


Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülke çeltik üretiminin yüzde 39,9'unu tek başına Edirne'nin karşıladığı belirlendi. Meriç, Tunca ve Ergene nehirlerinin geçtiği Edirne, bereketli tarım arazilerine sahip. Bu durum kendisini tarımsal alanda elde edilen verimle gösteriyor. Bölgenin en önemli tarım ürünlerinin başında ayçiçeği, çeltik ve buğday geliyor. Bu ürünler içerisinde çeltik üretiminde Edirne, Türkiye'de ilk sırada yer alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bu durum kendisini gösteriyor. Kurumun 2014 yılı verileri açıkladı. Buna göre ülke genelinde çeltik hasat alanı 1 milyon 108 bin 844 dekar olarak belirlendi. Bu alanda 830 bin ton çeltik üretildi. Türkiye genelinde dekar başına 764 kilogram verim elde edildi. Edirne'de geçen yıl 439 bin 180 dekarlık alanda çektik üretimi yapıldı. Bu alanda ise 331,5 ton üretim yapıldı. Edirne'de dekar başına 755 kilogram verim elde edildi. 2014 yılı verilerine göre Türkiye'de 81 il içerisinde sadece 24'ünde çeltik üretimi yapılıyor. Bu illerin arasında Edirne ilk sırada yer alıyor. Edirne'yi 122 tonla Balıkesir, 114,7 tonla Samsun takip ediyor. Türkiye'de en az çeltik üretimi ise Kahramanmaraş'ta gerçekleşiyor. Bu ile Bolu ve Osmaniye takip ediyor.

TÜRKİYE ÇELTİĞİNİN YÜZDE 45,6'SINI TRAKYA KARŞILIYOR

Trakya Bölgesi illerinden Edirne 331,5 tonluk üretimle ilk sırada yer alıyor. Edirne'yi 27,7 tonla Tekirdağ (Türkiye'de yüzde 3,3'lük üretimle 7. sırada), Kırklareli ise 19,7 tonluk üretimle son sırada geliyor.

İlçeler arasında çeltik üretimi açısından Meriç Nehri kıyısındaki geniş ve düz arazileriyle İpsala ilçesi ilk sırada yer alıyor. İlçe, il genelindeki üretimin yüzde 45,2'sini karşılıyor. İpsala'yı Meriç, Uzunköprü ve merkez ilçe takip ediyor. Çeltik üretimi en az yapıldığı ilçe ise 226 tonla Lalapaşa ilçesi.

İPSALA, İLÇELER ARASINDA DA TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Çeltik üretimi açısından Edirne'nin İpsala ilçesi, Türkiye'deki ilçeler arasında 149,7 tonla birinci sırada bulunuyor. İpsala, ülke çeltik üretiminin yüzde 18'ni tek başına karşılıyor.
İpsala ilçesini 77,5 tonla Samsun'un Bafra ilçesi, 67,5 tonla Balıkesir'in Gönen ilçesi takip ediyor. 4. sırada ise yine Edirne'nin bir başka ilçesi Uzunköprü yer alıyor. Türkiye'de çeltik üretiminin en az yapıldığı ilçe ise 1 tonla Diyarbakır'ın Kulp ilçesi. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye çeltiğinin yüzde 39,9'unu Edirne karşılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER