Türkiye'de 13 yılda 5 bin 406 kadın cinayeti işlendi


Türkiye'de son 10 yılda kadına şiddete yönelik eğilim yüzde bin 400 arttığı ifade edildi. 2002-2015 yılları arasında ise 5 bin 406 kadın cinayeti işlendiği belirtildi. Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Evrim Aktaşlı, bu rakamların yüksek olmasının Türkiye'de kadına yönelik şiddet için çıkarılan yasaların yetersiz olduğuna bağladı.

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla ilgili çelenk sunarak basın açıklaması yaptı. Kadına yönelik şiddetin yer aldığı basın açıklaması Muratpaşa ilçesinde bulunan Al Yazma Anıtı'nda gerçekleştirildi.

Anıt önünde daha önce katledilen kadınlar saygı duruşunda bulunuldu. Kadınlar adına açıklama yapan Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Evrim Aktaşlı, Türkiye'de son 10 yılda kadına yönelik şiddet eğiliminde yüzde bin 400'lük artış meydana geldiğini açıkladı. Adalet Bakanlığı verilerine göre bu yıllar arasında 5 bin 406 kadının katledildiğini açıklayan Aktaşlı, bu kadınların 636'sının ailesi ve yakın akrabaları tarafından öldürüldüğünü belirtti. Aktaşlı, bu cinayetlerin sadece bin 157'sinin ulusal ve yerel basına yansıdığını ifade etti.

'YASALAR YETERSİZ'

Türkiye'de kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için verilen mücadelelerin ve yasaların yetersiz olduğunu söyleyen Evrin Aktaşlı, şiddetin her türlüsüne maruz kalan kadınların son noktada cinayete kurban gitmemelerinin önüne bir türlü geçilemediğini belirtti.

RAKAMLARLA KADIN CİNAYETLERİ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun aylık hazırlayıp yayınladığı bilgiye göre, 2013 yılında 237 kadın öldürüldü. Öldürülen kadınların 25'i koruma talep ettiği, 18'inin koruma altına alındığı öğrenildi. 2013 yılında en fazla kadın cinayetlerinin yaşandığı 5 il İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Antalya ve Gaziantep oldu.

2014 yılının ilk 6 ayında her 3 günde 1 kadın öldürülürken, bu sayı istatistiklere 139 olarak yansıdı. En çok cinayetin işlendiği ilk 3 il, 28 cinayetle İstanbul, 10 cinayetle Gaziantep, 7 cinayetle Adana oldu. Bu illeri 5'er cinayetle Antalya, Hatay, Konya ve Mersin takip etti. Haziran ayından bu yana 4 aylık sürede öldürülen kadın sayısı 116 olurken, ilk 10 ayda öldürülen kadın sayısı ise 255'e yükseldiği ifade edildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'de 13 yılda 5 bin 406 kadın cinayeti işlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER