"Türkiye'de 20 milyon araçtan 4 milyon araç sigorta yaptıramadı"


MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, 2013 yılı sigorta ücretleri ile 2015 yılı sigorta ücretleri arasında adeta uçurum oluştuğunu belirterek 20 milyon aracın bulunduğu Türkiye'de 4 milyon araç sahibinin bu sebeple araçlarına sigorta yaptıramadığını söyledi.

Meclis'te zorunlu trafik sigortası ücretlerindeki artışa ilişkin ticari araç sahipleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Karakaya, zorunlu trafik sigorta ücretlerinin son 2 yılda, 4 ile 10 kat arasında arttığını, 20 milyon aracın bulunduğu Türkiye'de 4 milyon araç sahibinin bu sebeple araçlarına sigorta yaptıramadığına dikkat çekti.

Sadece 2015 yılının 3 aylık diliminde 360 bin araç sahibinin sigorta yaptıramadığını, uygulamanın zorunlu olmasına rağmen 5 araç sahibinden birinin sigorta yaptıramamasının durumun vahametini gösterdiğini anlatan Karakaya, poliçe ücretlerinde 1 Ocak 2014'ten itibaren serbest tarifeye geçildiğini; o dönem hükümet yetkililerinin, piyasada rekabetçi ortamın yaşanacağını, sigorta primlerinin düşeceğini söylediğini aktardı.

Hazine Müsteşarlığının 14 Mayıs 2015'te bir tebliğ yayımladığını, trafik sigortalarındaki teminat ve ödeme şartlarının değiştirildiğini dile getiren Karakaya, 2013 yılı sigorta ücretleri ile 2015 yılı sigorta ücretleri arasında adeta uçurum oluştuğunu vurguladı.

"Yük taşımacılığı yapan bir vatandaşımızın 2011 model ticari TIR'ı için geçtiğimiz günlerde 6 farklı sigorta firmasından aldığı fiyat teklifleri, 10 bin 827 lira, 17 bin 999 lira, 19 bin lira, 31 bin 619 lira, 38 bin 733 lira, 102 bin 727 lira şeklindedir. Bu araç için teklif edilen kasko ücreti ise bin 985 liradır." diyen Karakaya, "Fiyatlardaki artışlar için sigorta şirketlerinin savunmaları ise dikkate alınacak nitelikte değildir. Şirketler, döviz kurundaki dalgalanmaların yedek parça fiyatlarını artırdığını, bunun yanında son yıllarda bedensel hasarlı kaza oranlarında yaşanan artışların da direkt olarak sigorta primlerini yükselttiğini iddia ediyor. Elbette bunların etkisi olabilir. Peki yerli yedek parçaları kullanan yerli araçlardaki sigorta primleri neden bu kadar artmıştır? Enflasyonun daha yüksek seyrettiği, dövizin hızlı çıkışlar yaptığı dönemlerde poliçe fiyatları neden bu kadar artmamıştır? Sigorta fiyatlarının serbest bırakılmasının arkasında pazarı ele geçirmiş olan yabancı sigorta kartellerinin etkisi, baskısı var mı?" şeklinde konuştu.

Zorunlu mali sorumluluk sigortasına ilişkin ödenek primlerindeki artış oranının 2013 yılı temel alınarak yapılması gerektiğini ifade eden Karakaya, yıllık TÜFE artış oranından fazla olmaması için kanun teklifi verdiklerini söyledi. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER