Türkiye'de 60 bin kişi böbrek nakli bekliyor


Türkiye'de 60 binin üzerinde böbrek nakli bekleyen hasta bulunuyor. Bursa Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Türkan Ulusoy, Nilüfer Kent Konseyi'nde kadın meclisi ve emekliler grubuna organ nakli konusunda bilgilendirme yaptı.

Toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulunan Türkan Ulusoy, organ bağışı için bölge koordinasyon merkezinin Bursa il sağlık müdürlüğü önderliğinde çeşitli sivil toplum kuruluşları ile çeşitli etkinlikler yaptıklarını belirterek, "Bursa bölgesi, yaptığı etkinliklerde şu anda Türkiye'nin en başarılı bölgesi. Ulaştığımız milyon nüfus başına düşen dönör sayısı ile şu anda Türkiye birincisi ve Avrupa ortalamalarına yaklaşmış durumdayız." dedi.

Türkiye'de 60 binin üzerinde böbrek nakli bekleyen hasta olduğunu bildiren Türkan Ulusoy, şöyle devam etti: "Ülkemizde şuanda 60 binin üzerinde böbrek nakli bekleyen hasta var. Bu hastalarında yaklaşık 20 bini diyalize giriyor. Diyalize giren hastaların belli bir süre diyalizle ömürlerini idame etme şansı var ama kalp ve karaciğer bekleyen hastaların böyle bir şansı yok. Kalp, karaciğer veya böbrek fark etmez, insanlar yaşama umudu bekliyor sonuçta. Hangisinin olduğu çokta önemli değil. İnsanlar organ bekliyor ve yaşam bekliyorlar. Bizde diyoruz ki bağışlanan her organ yaşama tutunan bir insandır. Toprak olmadan organlarımız başkalarına hayat verebilir." şeklinde konuştu.

3-9 Kasım arasında organ bağış haftası olarak kutlandığını belirten Türkan Ulusoy, ayrıca toplumsal farkındalığın oluşması için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu belirterek organ bağışı ve naklinde bahsedilmeyen çok sayıda insan olduğunu sözlerine ekledi.

Nilüfer Kent Konseyi genel sekreteri Elvan Atay ise, sosyal sorumluluk kapsamında çeşitli eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini dile getirirken, "Geçen hafta organ nakli haftası vardı, bu da onunla ilgili devamlılık isteyen bir faaliyet. Emekliler grubumuz ve kadın meclisimiz beraber bilgilenecekler organ nakil konusunda. Kalplerini de kazanmak istiyoruz, yada böbreklerini. Hastalarda kendi deneyimlerini paylaşacaklar. Bu konuyu sürekli gündemde tutmak istiyoruz, çünkü hepimiz her an organa ihtiyaç duyabiliriz veya hepimiz her an ölebiliriz. Dolayısıyla insanlık adına en yüce bağış olabilir." şeklinde konuştu.

Daha sonra Türkan Ulusoy ve beraberindeki görevliler kadın meclisi ve emeklilere organ bağışı konusunda bilgilendirmede bulundu.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'de 60 bin kişi böbrek nakli bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER