Türkiye'de 9 milyon kişi KOAH hastası ya da adayı


Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalı (KOAH), yalnızca akciğerleri değil, tüm vücut sistemini olumsuz etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Sigara içenlerin yüzde 50'sinde görülen KOAH nedeniyle Türkiye'deki nüfusun 1/8'i, yaklaşık 9 milyon kişi ya KOAH hastası ya da bu hastalığın adayıdır.

Göğüs Hastalıkları Uz. Dr. Murat Apaydın, '19 Kasım Dünya KOAH Günü' öncesi, KOAH hastalığı hakkında bilgi verdi. Uz. Dr. Apaydın, "Akciğerler kendini yenileyemeyen ve yaşlanan organlardır. İnsanların 35 yaşından itibaren akciğer kapasitesinde düşüş görülmesi de doğal bir durumdur. 70-75'li yaşlardaki insanlar ömürlerinin son zamanlarında akciğerlerinin üçte birini fonksiyonel olarak kaybetmektedir. Bu doğal sürece, iç ve dış hava kirleticiler ile sigara kullanımı gibi faktörler eklendiğinde ciğerlerdeki kayıp daha hızlı olmakta ve geri dönüşümsüz bir durum ortaya çıkmaktadır. Akciğer yaşlanmasını hızlandıran en önemli hastalık KOAH'tır" dedi.

KOAH VÜCUTTAKİ TÜM ORGAN VE SİSTEMLERİ ETKİLER

Uz. Dr. Murat Apaydın, KOAH, akciğerlerdeki hava yollarında daralma ile kendini gösteren, geri dönüşümsüz doku hasar nedeniyle ortaya çıkan, kronik bronşit ve amfizemden oluşan bir hastalıklar grubu olduğunu söyledi. Dr. Apaydın, hastalık konusunda şu bilgileri verdi: "KOAH vücuttaki bütün organ ve sistemleri etkilemekte; diyabet, kemik erimesi, kalp damar tıkanıklıkları, kaslarda enfeksiyon dışı iltihaplar ve kas zafiyeti gibi sorunlara yol açmaktadır. KOAH hastalarının akciğerlerinde ortaya çıkan doku hasarlarının herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Toplumda sigara içenlerin yüzde 50'sinde KOAH görüldüğü belirlenmiştir. Toplumda kadın ve erkeklerin yaklaşık 4'te 1'inin sigara içtiği düşünüldüğünde, ortalama 75 milyon nüfusun yaklaşık 18 milyonunun sigara bağımlısı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla bugün nüfusun 1/8'i, yaklaşık 9 milyon kişi ya KOAH hastası ya da bu hastalığın adayıdır."

"KOAH, yalnızca sigaranın değil, aynı zamanda iç ve dış hava kirleticilerinin de rol oynadığı bir hastalıktır" diyen Apaydın, "Özellikle iç ortam kirleticileri, kırsal alanda insan sağlığını tehdit etmektedir. Biomas adı verilen organik yakıtlar; kömür, tezek, odun dumanına maruz kalan ve evlerinde tandır ya da şömine gibi ısınma araçları bulunan kişiler KOAH tehdidi altındadır. KOAH oluşumunda, sigara kullanımının yanı sıra KOAH'a neden olabilecek çevresel faktörler ve zararlı etkenler ile genetik yatkınlığın da önemi vardır." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'de 9 milyon kişi KOAH hastası ya da adayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER