Türkiye'de AIDS'li sayısı 10 bin kişiyi aştı

Türkiye'de AIDS'li sayısı 10 bin kişiyi aştı

İnsanlarda bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok eden AIDS vakaları Türkiye'de artış gösterdi. Dünyada 37 milyon kişi bu virüs ile yaşarken, Türkiye'de 2015 yılının ilk yarısında HIV/AIDS vaka sayısı 893 artarak 10 bin kişiyi aştı.

1988 yılından bu yana tüm dünyada çeşitli kampanya ve etkinlikler ile anılan 'Dünya AIDS Günü'nde Türkiye'de de tıp dünyasının önde gelen isimleri ve sanatçılar bir araya gelerek HIV'in yayılımına ve HIV/AIDS ile yaşayanlara yönelik ayrımcılıklara karşı tek yürek oldu. HIV Enfeksiyonu Derneği HIVEND'in İstanbul'da gerçekleştirdiği organizasyonda, HIVEND Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Doç. Dr. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu, Doç. Dr. Özlem Altuntaş ve Uzm. Dr. Fatma Sargın bu hastalığın dünyada ve Türkiye'deki seyrine ilişkin son gelişmeleri paylaştı. Pozitif Yaşam Derneği'nden Canberk Harmancı da AIDS ile yaşamı hasta gözüyle aktardı. Sanat dünyasından da gönüllülerin olduğu etkinliğe oyuncu Kadir Çöpdemir, Türk pop müzik sanatçısı Özgün ve kaval sanatçısı Serdar Deli de katılarak destek verdi.

Etkinliğin açılışında konuşan HIVEND Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, dünyada 37 milyon kişinin AIDS virüsü ile yaşadığına, Türkiye'de son yıllarda HIV/AIDS vaka sayılarının her yıl katlanarak arttığına dikkat çekerek, "Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı, Zührevi Hastalıklar Birimi'nin 2015 yıl sonu verilerine göre 10 bin 475 HIV vakası bildirilmesine karşın gerçekte bu sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de 2010'da yıllık bazda yeni gelen vaka sayısı 589 iken, 2014 yılında bu rakam 3 katından fazla bir artışla yılda 2 bin yeni vaka seviyelerine dayanmış bulunmakta. Tedaviye başlanmadığı takdirde ölüm ile sonuçlanan hastalığın ortaya çıkmasından bu yana dünya çapında 39 milyon kişi hayatını kaybetti." ifadelerini kullandı.

'KIRMIZI KURDELE SİMGESİ OLDU'

HIV (Human Immunodeficiency Virus -İnsan Bağışık Yetmezlik Virüsü) bundan tam 34 yıl önce, ilk kez 1 Aralık 1981 yılında tanımlandı. Tanımlanmasından 7 yıl sonra düzenlenen uluslararası bir kongrede, 1 Aralık tarihi "korunmayı ve farkındalığı" arttırmak amacıyla 'Dünya AIDS Günü' ilan edildi. "Kırmızı Kurdele", "AIDS'i biliyorum, AIDS'e karşı korunuyorum ve AIDS'ten ölenlere saygı duyuyorum" anlamı ile HIV/AIDS'in simgesi oldu.

Öte yandan organizasyonda HIVEND Yönetim Kurulu üyelerinin yanısıra Pozitif Yaşam Derneği üyeleri, tıp dünyasının önde gelen isimleri ve ilaç sanayi kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'de AIDS'li sayısı 10 bin kişiyi aştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER