Türkiye'de kırmızı mercimek üretimi 10 yılda 85 bin ton azaldı

Türkiye'de kırmızı mercimek üretimi 10 yılda 85 bin ton azaldı

Türkiye'de 2004 yılında 480 bin ton olan kırmızı mercimek üretiminin, geçen yılın sonu itibariyle 395 bin tona kadar gerilediği belirtildi. Kırmızı mercimek üretiminin son 10 yılda 85 bin ton azaldığı ve iç talebi karşılayamadığından dolayı ithalat yoluna gidildiği ifade edildi.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, gerileyen kırmızı mercimek üretimini yaygınlaştırmak için bölgeye uygun tohumluk tespit etmek üzere deneme amaçlı ekim yaptı. Yöreye uygun tohum ve ekim tekniğinin belirlenmesi amacıyla bu yıl 8 dekar alana 4 farklı çeşit tohumla kırmızı mercimek ekimi yapıldı. Türkiye'de 2004 yılında 480 bin ton olan kırmızı mercimek üretiminin geçen yıl sonu itibariyle 395 bin tona kadar gerilediği belirtilirken iç talebin karşılanması amacıyla kırmızı mercimek ithalatına başlandı.

Yozgat'ta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada il genelinde yeşil mercimek üretiminin yaygın olmasına karşın, kırmızı mercimek ekim alanlarının ülke genelinde azalma olduğunu söyledi. Yozgat'ta geçen yıl 650 dekar alanda kırmızı mercimek ekiminin yapıldığı ve yurt genelindeki düşüşleri dikkate alarak, ilde kırmızı mercimek üretimini yaygınlaştırmak ve artırmak üzere proje hazırladıklarını ifade eden Özdemir, "Ülkemizin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat'ımızda kırmızı mercimek talebini karşılamak üzere hazırlanan proje kapsamında deneme amaçlı ekimlerimize devam ediyoruz. Geçen yıl ve bu yıl yapmış olduğumuz ekimler sonunda Yozgat yöresine uygun tohum türleri, teknikleri ve bölgeleri belirlenip, bölge çiftçisine kırmızı mercimek ekimi yapmaları konusunda tavsiyede bulunulacağız. Amacımız bölgemizde kırmızı mercimek ekiminin yaygınlaşmasını sağlamak." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'de kırmızı mercimek üretimi 10 yılda 85 bin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER