Türkiye’deki hak ihlalleri New York Eyalet Meclisi’nde anlatıldı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Mayıs 29 2025
New York Eyalet Meclisi, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekmek amacıyla önemli bir programa ev sahipliği yaptı. Program kapsamında, Advocates of Silenced Turkey (AST) tarafından hazırlanan “Sessiz Çığlıklar Sergisi”nin açılışı yapılırken, yönetmenliğini Aslıhan Kaş’ın üstlendiği “Metamorfoz” adlı belgeselin gösterimi gerçekleştirildi.
TR724’ün haberine göre, Etkinlikte konuşan AST Yönetim Kurulu Üyesi ve Program Koordinatörü Aslıhan Kaş, Erdoğan rejiminin gerçekleştirdiği baskı ve zulüm mağdurlarının sesi olmaya çalıştıklarını belirtti.
1981 yılında Türkiye’de doğan ve 17 yıl boyunca öğretmenlik ile okul yöneticiliği yapan Kaş, 2018 yılında siyasi baskılar nedeniyle ülkesini terk ederek ABD’ye yerleştiğini anlattı.
Kaş, “Bu sergi sadece bir sanat etkinliği değil; mağdurların kişisel eşyaları aracılığıyla yaşadıkları dramların tanıklığıdır.” dedi. Sergide yer alan bazı eşyalar arasında, dağlar ve nehirler aşarak ailesi ile beraber kaçmak zorunda kalan bir bebeğe ait mama blenderi ve cezaevindeki bir annenin çocuklarına miras olarak bıraktığı defter dikkat çekti.

“Hem Metamorfoz belgeseli hem de Sessiz Çığlıklar sergisi, Türkiye’de özellikle damgalanmış ve ötekileştirilmiş gruplara yönelik devam eden insan hakları ihlallerinin güçlü birer tanığıdır. Kürtler, Hizmet Hareketi gönüllüleri, Alevi toplulukları gibi grupların maruz kaldığı baskıları gözler önüne seren bu projeler, baskıya dair raporlarla, bu zulmü bizzat yaşayan insanların derin ve kişisel hikâyeleri arasındaki bağı kurmayı amaçlıyor. Bu sayede, otoriter politikaların insan hayatına olan maliyetini görmezden gelmek imkânsız hale geliyor.”
Sergide ayrıca, yaşamlarını kaybeden bazı isimlerin anısına özel bölümler yer aldı. Bunlar arasında Silopi’de vurularak öldürülen Taybet Ana, Meriç Nehri’nde boğulan Hatice Akçabay ve üç çocuğu, Gezi protestolarında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz, cezaevinde işkencey
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Bir KHK'lı daha bilmediği işi yaparken iş kazası geçirdi, vefat etti2.İşte detaylar: Güllü'nün kızına ait uyuşturucu test sonucu çıktı3.Ne demek istedi? Bahçeli: ”Erdoğan, günümüzün Süleyman’ıdır”4.AKP'li gazeteciler birbirine girdi: “Ahmet Hakan’ın sicili bozuk, itibarı yok”5.Japonya'da facia! 50 araç birbirine girdi: Ölü ve yaralılar var

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER

Bir KHK'lı daha bilmediği işi yaparken iş kazası g...

İşte detaylar: Güllü'nün kızına ait uyuşturucu tes...

Ne demek istedi? Bahçeli: ”Erdoğan, günümüzün Süle...

AKP'li gazeteciler birbirine girdi: “Ahmet Hakan’ı...

Japonya'da facia! 50 araç birbirine girdi: Ölü ve ...


