Türkiye doktorlarına bakamıyor

TTB'nin "Karanlığa karşı önlüğümüzün beyazına, özlük haklarımıza, halkın sağlık hakkına sahip çıkıyoruz” başlığıyla düzenlediği basın açıklamasında, hekimlerin yaşadığı sorunlar belirtildi.

SHABER3.COM

Yurtdışında çalışmak için bir yılda Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) iyi hal belgesi talep eden hekim sayısı binlere ulaştı. Her ay yaklaşık 80 hekim yurtdışına göç ediyor.  18 ayda istifa eden hekim sayısı ise 8 binin üzerinde.

"Karanlığa karşı önlüğümüzün beyazına, özlük haklarımıza, halkın sağlık hakkına sahip çıkıyoruz” başlıklı bir basın toplantısı düzenleyen Türk Tabipler Birliği (TTB), sağlık emekçilerinin yaşadıklarına dikkat çekti. İstanbul Tabip Odası’ndaki toplantıda, iktidarın sağlık politikaları ile halk sağlığı yok sayılırken, sağlık emekçilerinin haklarının giderek geriletildiği vurgulandı.

Pandemide de hak kayıplarının sürdüğüne işaret edilen açıklamada, “Eksik, yanlış, tutarsız uygulamaların, salgını değil algıyı yönetmeye çalışan başarısız politikaların bedelini ne yazık ki sağlıkçılar hayatlarıyla ödedi, ödemeye devam ediyor” dendi.

Hekimlerin kötü çalışma koşullarına dikkat çekilen açıklamada, “Uzun saatler kesintisiz fazla çalışma, sık nöbet tutma, yoğun iş yükü, şiddete maruz kalma, sağlık ortamlarının olağan hallerine dönüştü. 36 saat hastanelerden çıkamayan genç hekimler, mesai saati kavramı nedir bilmeyen uzmanlar var. Üstelik mesleğimizin güvencesizliğin en yaygın olduğu işkollarından biri haline getirildi. Baskı, mobbing, ayrımcılık, eşitsizlik, kayırmacılık alabildiğine yaygınlaştı” ifadeleri kullanıldı.

12 BİN ŞİDDET OLAYI

Açıklamada, iktidarın kayıtsız kaldığı tüm bu sorunların istifa, hekim göçü, tükenmişlik, hastalık, intihar ve hekime yönelik şiddeti beraberinde getirdiği vurgulandı: “Yalnızca 2020 yılında 12 bine yakın beyaz kod verilen sağlıkta şiddet olayı yaşandı. Resmi olmayan bilgilere göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifası olduğu birliğimize iletildi. Yurtdışında çalışmak için birliğimizden talep edilen iyi hal belgesi sayısı yılda 900’lere, 1000’lere ulaştı. Ayda yaklaşık 80 hekim bu ülkede hekimlik yapmak yerinde yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih ediyor.”

YÜZDE 45’İ GEÇİNEMİYOR

Toplantıda, TTB’nin 81 ilden 6 bin 178 hekim ile gerçekleştirdiği anketin sonuçları da paylaşıldı. Buna göre, ankete katılan hekimlerin;

•Yüzde 45’inin aylık geliri yetmiyor,

•Yüzde 76’sı pandemi ek ödemesi almıyor,

•Yüzde 90’ı performansa dayalı ek ödeme sisteminin adaletsiz olduğunu düşünüyor,

•Yüzde 84’ü daha önce hasta veya yakını tarafından sözel ve fiziksel şiddete maruz bırakıldığını belirtiyor,

•Yüzde 68’i çalışma şartlarının yoğunluğu nedeniyle hastalarıyla yeterli ve uygun şekilde ilgilenemediğini düşünüyo

•Yüzde 72’si çalışma ortamının pandemi koşullarına uygun olmadığını düşünüyor.

BAKAN KOCA’YA ÇAĞRI

TTB, bu vahim tabloyu değiştirmek için yeni bir mücadele süreci başlattığını duyurdu. Açıklamada, “Emeğimiz üzerinde söz sahibi olduğumuz, sağlık hakkı mücadelesini yükselteceğimiz bir döneme giriyoruz. Ülkemizdeki 175 bin hekimin taleplerini Sağlık Bakanı ile görüşmek istiyoruz. Bakanın talebimize yanıt vermemesi durumunda taleplerimizi dile getireceğimiz bir yürüyüşle Ankara’da bir araya geleceğiz. İktidar bu vurdumduymaz tutumunda ısrar ederse GöREVin de kaçınılmaz olduğunu bilmelidir”
<< Önceki Haber Türkiye doktorlarına bakamıyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER