Türkiye, helal gıda tecrübesini Rusya ile paylaşmaya hazır


Rus - Türk İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı, Türkiye'nin helal gıda konusunda tecrübelerini Rusya'da söz konusu sektör üreticileri ile paylaşmaya hazır olduklarını söyledi. RUTİD Başkanı, Rusya dahil Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde yaşayan 75 milyonluk Müslüman nüfusa dikkat çekerek, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan 6. Uluslararası Moskova Helal Fuarı çerçevesinde düzenlenen konferansta konuşan RUTİD Başkanı Esat Sarı, helal gıdaya sadece Müslümanlar değil, diğer farklı din temcileri tarafından da büyük ilgi duyulduğunu aktardı. Sarı, "Rusya'da 20 milyondan fazla Müslüman yaşıyor. Gümrük Birliği'ne dahil ülkelerde 13 milyon Müslüman yaşıyor. BDT ülkeleri ve Rusya'daki Müslüman sayısı yaklaşık 75 milyon. Bu açıdan helal ürünler için çok büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz." dedi.

Helal gıda sektörünün temel sorunlarına da değinen Esat Sarı, "Burada helal gıdanın yeterince üretilmemesi ve tanıtılmaması sorunu var. Henüz raflarda yerini alamıyor. Örneğin Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nde helal gıda lojistik merkezinin çok daha aktif hale getirilmesi gerekiyor. Bunun sayesinde hem Rusya hem de BDT ülkelerine pazarlanması ve ulaştırılması daha kolay olacak. Böylece mevcut potansiyeli ortaya çıkarmak mümkün olabilir." şekinde konuştu.

RUTİD olarak Rusya'da helal gıda üreticileri ile işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Türk iş adamı, "Türkiye genel olarak gıda konusunda zengin tecrübelere sahip. Helal sektörü de gelişmiş durumunda. RUTİD olarak Moskova'da ofisimizde bu konuyla ilgili sektör temsilcilerine detaylı bilgi vermeye hazırız. Amacımız iki ülke arasında ekonomik ticari ilişkilerin artırılmasına katkı sağlamak, Türk ve Rus iş dünyası arasında köprüleri kurmak." ifadelerini kullandı.

Moskova Crocus Expo'da yapılan konferansta konuşan Rusya Müftüler Konseyi Başkan Yardımcısı Ruşen Abbasov ise Helal Fuarı'na katılımcı sayısının her yıl arttığına dikkat çekti. Abbasov, "Rusya'nın başka bölgelerinden de helal sektörüne ilgi duyanların sayısı artıyor. Özellikle Sibirya ve Kırım bölgesinde. Rusya'da yapılan anketlere göre helal gıda tüketiminde yüzde 60 oran Müslüman olmayanlara ait. Rusya'da helal gıda piyasası giderek gelişiyor. Moskova'daki Uluslar Arası Helal Fuarı da bunun bir kanıtı niteliğinde. Yaklaşık 200 firma katılıyor. Bunlar arasında Türkiye, İran, Afganistan ve başka ülkeler de var. Rusya'da Müslüman sayısı 25 milyona yaklaşıyor. Bazı Rus oteller helal standartlarını inceliyor ve yakın zamanda "helal" sertifikası almaya çalışıyor. Rusya'da helal sertifikası alan firma sayısı artıyor." bilgisini verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye, helal gıda tecrübesini Rusya ile paylaşmaya hazır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER