Türkiye ile Yunanistan Adalet Divanı'na mı gidecek?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Eylül 2 2023
Savaşın eşiğinden dönen Türkiye ile Yunanistan müzakere masasına oturuyor. Peki Erdoğan’ı, "benim için yok" dediği Mitsotakis ile görüşmesi için kim ikna etti? Uygulanacak eylem planı neler içeriyor? İşte yanıtlar:
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis NATO Zirvesi sırasında Litvanya’da bir araya ilişkilerde normalleşme adımlarının atılacağını ilan etmişlerdi.Fotoğraf: Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/REUTERSTürkiye ile Yunanistan, kapalı kapılar ardında yürütülen gizli görüşmeler sonucunda üzerinde uzlaştıkları, iki ülke arasındaki sorunların barışçıl yollardan çözümlenmesini hedefleyen eylem planını uygulamaya sokuyor.
Öncelikle üst düzey siyasi diyaloğun güçlendirilmesini öngören yol haritası kapsamındaki ilk kritik adım 5 Eylül'de atılacak.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Salı günü Yunan mevkidaşı Yorgos Gerapetritis'i Ankara'da ağırlayacak. Eylül ortasında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun yapılacağı New York'ta ikili bir görüşme yapması bekleniyor. Bu görüşmeyi, sonbaharda Selanik'te yapılması kararlaştırılan, iki ülkenin ortak bakanlar kurulu olarak da tanımlanabilecek, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısı izleyecek.
Peki, son yıllarda ilişkileri giderek kötüleşen, hatta tırmananlar gerilimler sonucunda sıcak çatışmanın eşiğine gelen iki ülke arasında şaşırtıcı hızda yaşanan bu normalleşmenin gerisinde ne yatıyor? Daha geçen sene "ancak sözünde duracak şahsiyetli, onurlu siyasetçilerle yola gideceklerini" vurgulayarak Mitsotakis ile "asla" görüşmeyi kabul etmeyeceğini söyleyen, "Benim için Mitsotakis diye biri yok" diyen Erdoğan fikrini neden değiştirdi? Erdoğan YDİK için "anlaşmayı bozduk, yapılmayacak" demişti, yapılacak olması ne anlama geliyor?
DW Türkçe'ye konuşan uzmanlar, bu soruların yanıtlarına ışık tuttu, ABD ve AB'nin önem verdiği, Almanya'nın da kolay
Öncelikle üst düzey siyasi diyaloğun güçlendirilmesini öngören yol haritası kapsamındaki ilk kritik adım 5 Eylül'de atılacak.
Ankara-Atina hattında üst düzey temaslar hız kazanıyor
Hızlı normalleşmenin yol açtığı soru işaretleri
DW Türkçe'ye konuşan uzmanlar, bu soruların yanıtlarına ışık tuttu, ABD ve AB'nin önem verdiği, Almanya'nın da kolay
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Enkaza ulaşıldı, kurtulan yok: Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Haymana civarında düştü!2.Suriye’de Hakan Fidan’a Soğuk Duş3.Ne mesaj taşıyor? Karadeniz'de Türk gemisine kamikaze dron saldırısı yapıldı!4.Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vize uygulamasını kaldırıyor5.Daltonlar çetesine bir soruşturma daha: Mahkeme salonunda jandarmaya saldırmışlardı!
6.Uyuşturucu Soruşturması: Emrullah Erdinç serbet7.Bahçeli'nin düşen uçakla ilgili şüphesi ne? 'Böyle bir dönemde düşündürücü...'8.Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik krize direnemedi9.Rusya cephesinden ilk açıklama: Rus İHA'larının Türkiye'de ne işi var?10.Mahkeme salonunu birbirene katmışlardı: Daltonlar'ın cezası belli oldu!

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER







