Türkiye imalat PMI geriledi

İmalat sanayiinde satın alma yöneticileri endeksi temmuzda 46,7'ye geriledi. Yeni siparişler yine azaldı. İktisadi faaliyette yavaşlama eğilimi devam ediyor.

SHABER3.COM

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Temmuz 2019 dönemi sonuçları açıklandı. 

Eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, haziran ayında 47,9 olarak ölçülen Türkiye İmalat PMI endeksi temmuzda gerileyerek 46,7 seviyesine indi. Faaliyet şartlarında yavaşlamaya işaret etti.

YENİ SİPARİŞLER YİNE AZALDI

Özellikle iç pazardaki zorlu piyasa şartlarına bağlı olarak toplam yeni siparişler yavaşlamaya devam etti. Bu yavaşlama, bir önceki ay genişleyen ve temmuzda da istikrarlı seyrini sürdüren yeni ihracat siparişlerine rağmen gerçekleşti. 

İhracattaki görece olumlu tablo, bazı imalatçıları temmuzda üretimlerini artırma konusunda cesaretlendirdi. Bunun sonucu olarak, üretimdeki yavaşlama marttan beri gözlenen en düşük oranda gerçekleşti. Üretim ihtiyaçları azalmaya devam etti. 

Bu durum istihdam ve satın alma faaliyetlerinin gerilemesine neden oldu. Girdi alımlarındaki yavaşlama ve tedarikçi stoklarının yeterli düzeyde olması, teslimat sürelerinde son 27 aydır ilk kez gözlenen iyileşmeye katkı sağladı. 

KARIŞIK SİNYALLER 

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, şunları söyledi: “Son PMI anketinde Türk imalatçılarından karışık sinyaller geldi. Bir taraftan, toplam yeni siparişlerin yavaşlamasıyla talep şartları temmuz ayında zorlu kalmaya devam etti.”


<< Önceki Haber Türkiye imalat PMI geriledi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER