Türkiye Interpol pasaport iptal listelerini güncelledi, kontrol etmeden uçmayın

On binlerce pasaportu iptal eden Türkiye’nin Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) listesini yenilemesi sebebiyle yurt dışında bulunanlar pasaportlarını Interpol'ün web sayfasından kontrol etmeden uçmamalı.

SHABER3.COM

Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde tek gecede 50 binden fazla pasaport iptal edilmiş, ardından bu rakam 300 bine kadar yükselmişti. 

Uluslararası Polis Teşkilatı'na (Interpol) pasaport iptallerini bildiren Türkiye’nin verdiği bu karar önce uygulandı. Daha sonra Interpol, toplu pasaport iptallerinin "politik kıyım olduğu" gerekçesiyle Türkiye’nin gönderdiği listeyi yürürlükten kaldırdı.

LİSTE YILDA İKİ DEFA GÜNCELLENİYOR

Türkiye, diğer ülkelerde olduğu gibi her yıl iki defa Interpol listelerini güncelliyor. Yıl sonu güncellemesi sebebiyle yine sorunlar başladı. 

Yurt dışında yaşayan muhalif kişilerin pasaportlarının iptal edildiğine dair liste tekrar Interpol sistemine girildi. 

Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan ve uzun süredir yurt dışında bulunanlar gümrük kapılarında "pasaportunuz iptal" cevapları ile karşılaşmaya başladı.

Bu sebeple uluslararası seyahate çıkmadan önce herkesin Interpol’ün kontrol linkinden pasaportlarını kontrol etmesi gerekiyor.

MACARİSTAN’DA VE ROMANYA’DA İKİ VAKA

Bold'un haberine göre Macaristan’da ve Romanya’da pasaportlarıyla seyahat eden iki kişi pasaportuna el konuldu.

Bosna Hersek’te oturumu bulunan Bekir Göksu, karayoluyla Almanya’dan dönerken 7 Ekim Pazartesi gecesi Schengen sınırı olan Macaristan-Hırvatistan geçiş noktasında Udvar sınır kapısında Macar polisi tarafından "pasaportunun ihtal edildiği" gerekçesiyle durduruldu. 

Macar polisi Göksu’ya, pasaportunun İnterpol’de iptal göründüğünü söyleyerek bir tutanak tuttu ve pasaporta el koydu.
 
Göksu’ya Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliği’ne gitmesi ve geçici seyahat belgesi alıp Türkiye’ye dönmesi söylendi.

HAVALİMANINDA PASAPORTUNA EL KONULDU

4 yıldan beri Romanya’da oturum sahibi olan Sedat Özkul ise 9 Ekim Çarşamba akşam saatlerinde Otopeni Havalimanı'ndan Kişinev’e uçmak istedi. 

Havaalanı sınır polisi Özkul'a, Interpol kayıtlarında pasaportta iptal edildiği şerhi olduğu, iptal bildiriminin Salı günü sisteme girildiğini belirtti.
<< Önceki Haber Türkiye Interpol pasaport iptal listelerini güncelledi,... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER