Türkiye, İran'dan sonra Rusya ile de mahkemelik

BOTAŞ, Rusya ile doğalgazda fiyat indirimi konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine tahkime gitme kararı alırken bunu önceki gün itibarıyla Rus kamu enerji şirketi Gazprom'a iletti.

Türkiye, İran'dan sonra Rusya ile de mahkemelik

Rusya'dan kontratlar kapsamında yılda 20 milyar metreküp doğalgaz alan BOTAŞ, Gazprom ile 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak şekilde yüzde 10,25'lik indirim konusunda anlaşmış ancak imzalar atılmamıştı. Daha önce BOTAŞ'a ait olan ve devredilen kontratlar kapsamında özel sektör de Rusya'dan yıllık 10 milyar metreküp gaz alıyor. Türkiye yıllık yaklaşık 50 milyar metreküp olan gaz ihtiyacının büyük bölümünü Rusya'dan karşılıyor.

BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, “BOTAŞ, 29 Aralık 2014'ten geçerli olacak şekilde, Rusya'dan aldığı doğalgazın fiyat revizyonu için tahkim sürecini başlatacağını Gazprom Export'a 26 Ekim 2015'te yazılı olarak bildirmiş olup bu aşamadan sonra konu tahkim heyetinin kararıyla çözüme kavuşacaktır.” denildi. Türkiye, ikinci doğalgaz tedarikçisi olan İran'a karşı da tahkim davası açmıştı. Kararın kısa sürede açıklanması bekleniyor.

Reuters'a bilgi veren bir enerji yetkilisi, “Rus şirketi Gazprom ile bir süredir görüşmeler devam ediyordu ancak bu konuda beklenen gelişmeler olmadı. Dün itibarıyla tahkime gidildi, sanırım kararı tahkim verecek.” dedi. Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili de, “Rusya'dan almamız gereken bir indirim vardı ve bu konuda anlaşmıştık, yüzde 10,25 indirim başka gerekçelerle uygulamaya konulamadı. Tahkimde bu indirim alınacaktır.” dedi.

Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz taşımak için yeni boru hattı yapımını planlayan Rusya, Güney Akım Hattı'nı iptal ederek Türk Akımı Projesi'ni gündeme getirmiş ancak dört hattan birine izin alması üzerine kapasiteyi yüzde 50 oranında düşürmüştü. Enerji yetkilileri, Rusya'nın yüzde 10,25'lik indirimi Türk Akımı Projesi'ne daha fazla hat için izin verilmemesi nedeniyle imzalamadığını belirtiyorlar.

Ekonomi ve enerjide yakın işbirliği bulunan Türkiye ile Rusya, son dönemde Suriye'deki politikalar nedeniyle karşı karşıya geliyor. Rus savaş uçaklarının birkaç kez Türkiye'nin güney sınırını ihlal etmesi üzerine Türkiye, angajman kurallarını hatırlatarak benzer ihlalde kime ait olursa olsun uçakların hedef alınacağını bildirmişti.

REUTERS
<< Önceki Haber Türkiye, İran'dan sonra Rusya ile de mahkemelik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER