Türkiye IŞİD'in başkenti Rakka'ya mı iniyor?

Fırat Kalkanı operasyonu ile sınırdan IŞİD'i temizleyen Türk Silahlı Kuvvetleri, hükümetin yayın organı Sabah'a göre çok riskli Musul ve Rakka operasyonlarında da kullanılacak.

Türkiye IŞİD'in başkenti Rakka'ya mı iniyor?

Türkiye'nin ABD’nin IŞİD’e karşı Rakka ve Musul için istediği destekle ilgili stratejisini belirlediği iddia edildi. Sabah Gazetesi'nin haberine göre TSK, Rakka’da YPG unsurları katılmadığı takdirde hava operasyonu, Musul’da ise karadan operasyonu yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği Musul ve Rakka'nın IŞİD'ten temizlenmesinde Türkiye'nin rolüne ilişkin farklı seçenekler tartışılıyor.

AKP hükümetinin yayın organlarından Sabah'ta çıkan haberde şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı ile Suriye'de sahaya inerek bölgede etkin bir rol üstlendi. Türk askerinin desteğiyle Cerablus ve El Rai'yi alan ÖSO kuvvetleri kritik konumdaki El Bab'a ilerleyişini sürdürüyor. El Bab'ın daha güneyinde ve Fırat nehrinin doğusunda yer alan Rakka ise DAEŞ'in (IŞİD) merkezi olarak biliniyor. Rakka'ya yapılacak koalisyon harekatına Türkiye belli şartlar sağlanırsa destek verebilecek. Öncelikle, ABD'nin organize ettiği, içinde YPG terör örgütü unsurlarının bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Rakka'ya ilerlemeden önce Arap unsurların ağırlıkta olduğu birliklerin ön planda olması istenecek. Ankara, Türkiye'nin operasyona vereceği destek daha çok hava kuvvetleri ile koalisyon güçleri ile ortak hedeflere nokta harekat, karadan ise Arap ağırlıklı olması kaydı ile SDG'nin, ÖSO marifetiyle geri bölge emniyetinin sağlanması olacak." '

GÜNEYE İNME ŞARTI' 

Haberde, Ankara'nın Rakka operasyonuna karadan destek vermesi için 'güneye inme' şartı olduğu belirtildi. Türkiye'nin bu şartı kabul edilirse, TSK ile birlikte ÖSO'nun El Bab'ın da güneyine inerek Rakka'ya kadar olan bölümü kontrol altına alacağı iddia edildi. Böylece Rakka'ya yönelik operasyon başladığında YPG'nin Fırat Nehri'ni güneyden geçerek Afrin'e kadar ulaşması ve alternatif terör koridoru kurması da önlenecek. Türkiye bu harekatta koalisyon ülkelerine ayrıca havadan lojistik destek de verecek.''

RAKKA IŞİD'İN MERKEZİ

IŞİD terör örgütünün vahşi infazlarını, çağdışı yasaklarını uyguladığı ve en güçlü olduğu başkent Rakka'ya muhtemel bir kara harekatı Türkiye için geri dönülmez riskler barındırıyor. Bölgeyi iyi tanıyan ve intihar eylemleri dahil her türlü terör eylemine açık militanları bulunan şehir uzun süredir IŞİD'e başkentlik ediyor. Kendi devlet sistemini kuran IŞİD'in parası, idari merkezleri ve yetkilileri Rakka'da bulunurken buraya yapılacak operasyonda büyük kayıplara uğrama ihtimali bulunuyor. 

<< Önceki Haber Türkiye IŞİD'in başkenti Rakka'ya mı iniyor? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER