Türkiye kadın şüphelilere psikolojik baskıyı konuşuyor

KPSS kumpasında gözaltısı sırasında kadın şüphelilere psikolojik baskı iddiası gündemi sarstı.

Türkiye kadın şüphelilere psikolojik baskıyı konuşuyor

KPSS kumpasında gözaltı işkencesi yaşandı. Kadın öğretmen, erkek şüphelilerle aynı nezarethaneye konuldu. Nöbetçi olarak da erkek polis görevlendirildi. Namaz kılmak isteyen öğretmene polisin verdiği cevap ise yaşanan vahameti gözler önüne serdi.

'BURADA NAMAZ MI KILINIR?'

2010’da iptal edilen KPSS’de kopya çekildiği iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturmada yeni bir skandal ortaya çıktı. Algı soruşturmasında gözaltına alınan kadınlar, erkeklerle aynı Nezarethaneye konuldu. Kadın şüphelilerin yanında küfürlü konuşan polisler, namaz kılma isteklerine ise “Bu zamanda namaz mı kılınır, kazaya bırakın.” cevabı verdi. Ancak başörtülü öğretmenlerin ısrar edip namazlarını kıldıkları öğrenildi.

KADINLARA, GECE HAYATINI ANLATAN, ERKEK POLİSLERİN NEZARET ETTİĞİ İDDİA EDİLDİ

İddialara göre Ankara Emniyet Müdürlüğü nezarethanesinde, kadınlara psikolojik baskı uygulayan polis, gece hayatlarını anlatmaktan da geri durmadı. Gözaltındaki kadın şüphelilere kadın polisler yerine, erkek polisin nezaret etmesi sağlandı.
Şüpheli avukatları, Mali Şube müdürü ve personeli hakkında suç duyurusunda bulunurken, yapılan baskıların itirafçı bulma çabasından kaynaklandığı ileri sürüldü.

'DİNİ HASSASİYETLERİ GÖZETMİYORLAR'

Gözaltında yaşadıklarını anlatan bir öğretmen, 4 gün boyunca nezarethaneden sadece lavaboya gitmek ve abdest almak için çıktıklarını belirtti. Gece üç buçuk gibi kalkarak namaz kılıp dua ettiklerini, Cevşen okuduklarını ifade eden öğretmen, nezarethanede iki şeyin kendisini üzdüğünü belirtti. İsminin açıklanmasını istemeyen kadın öğretmen “Benim en çok zoruma giden şeylerden biri orada başörtülülerin suçlu gibi fotoğrafının çekilmesi oldu. Bir diğeri ise bu insanların dinî hassasiyetleri gözetilmeden parmaklarını erkek memurun tutarak parmak izlerini almasıydı.” ifadesini kullandı. Polislerin kendi arasındaki konuşmalarına şahitlik eden gözaltındaki isimlerden birisi, soruşturmanın zorla yürütüldüğünün delili adeta. Bir polisin “Süreç tersine dönüp hesap sorarlarsa ne amirlerimizin emirlerini yerine getirdik deriz.” dediği ileri sürüldü.

ŞÜPHELİLERİ SUÇA GÖRE DEĞİL FİŞLEMEYE GÖRE BELİRLEDİLER

Öte yandan şüpheliler suça göre değil fişlemeyle belirlendi. İddiaya göre KPSS soruşturmasında gözaltı listesi, SGK kayıtlarına göre oluşturuldu.
3 bin 227 kişiden bin 435’i, bankadan yaptığı işlemlerin SGK kayıtlarına yansımasıyla listeye dahil edildi. KPSS kumpasında tutuklama için nöbetçi hakimleri bile ayarladılar

HUKUKSUZ KARARA İMZA ATMAYAN HAKİMLER GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

İktidarın istediği kararları vermeyen sulh ceza hakimleri HSYK tarafından sık sık değiştiriliyor; hukuksuz kararlara imza atmayan hakimlerle ilgili son değişiklik 3 hafta önce yapıldı. Bu değişikliğin nedeni ise kısa sürede anlaşıldı. HTS kayıtlar ve baz istasyonu sinyalleri üzerinden örgüt çıkartmak isteyenlerin, hukuksuz karara imza atmayacak hakimleri görevden uzaklaştırdığı belirlendi. KPSS kumpasının her aşaması adım adım planlandı. 23 Mart Pazartesi yapılan operasyondan sonra gözaltına alınan isimlerin sorgularından sonra hangi nöbetçi hakimin karşısına çıkartılacağı planlandı.

GÖZALTI SÜRELERİNE YENİ HAKİM AYARI

Yeni atanan hakimlerin tutuklama kararı verme ihtimali daha yüksek olduğundan, gözaltı süresinin son gününün 1., 2. ve 3. Sulh Ceza hakimlerinin nöbetçi olacakları güne denk getirildiği ifade edildi. Bu mahkemelerin hakimleri Orhan Yalmancı (25 Mart Çarşamba), Seyhan Aksar Orkun (26 Mart Perşembe) ve Hasan Çavaç’ın (27 Mart Cuma) görevli olduğu görüldü. Nöbet listesinde değişiklik yapılamadığından söz konusu 3 hakimin HSYK tarafından değiştirildiği ortaya çıktı. Bu değişikliklerin ardından 32 kişiye tutuklama kararı verildi.

ZAMAN
<< Önceki Haber Türkiye kadın şüphelilere psikolojik baskıyı konuşuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER