Türkiye Kamu-Sen toplu sözleşmede yüzde 20-22 zam istedi

Türkiye Kamu-Sen toplu sözleşmede yüzde 20-22 zam istedi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 2016-2017 toplu sözleşme taleplerini açıkladı. Koncuk, "2016 yılında yüzde 22 zam ve taban aylığa net 100 TL, 2017'de ise yüzde 20 zam ve taban aylığa net 150 TL istiyoruz." dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 2016-2017 toplu sözleşme taleplerini genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Koncuk, kamu görevlilerinin ve emeklilerinin 2016-2017 yıllarında alacakları maaş zamlarının, sosyal ve özlük haklarının belirleneceği 3. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri'nin 3 Ağustos Pazartesi günü başlayacağını hatırlatarak, Türkiye Kamu-Sen'in, 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan toplu sözleşme süreciyle ilgili çalışmalarını tamamladığını kaydetti.

4688 sayılı Kanunun 32. maddesi ile yerel yönetimlerde çalışanlar için getirilen sosyal denge sözleşmelerinin yerel yöneticilerin keyfiyetine bırakılması neticesinde bazı belediyeler sosyal denge sözleşmesi imzalarken bazılarının imzalamadığını söyleyen Koncuk, "Farklı belediyelerde imzalanan sözleşmelerin tutarları da farklı olduğu için kamudaki ücret adaleti ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle sosyal denge sözleşmelerinin zorunlu hale getirilmesi ve gerçekleştirilecek hizmet kolu toplu sözleşmeleri ile tüm memurların sosyal denge sözleşmesinden faydalanması sağlanmalı." diye konuştu.

Çalışanlara, masa başında hazırlanan enflasyon hedefi doğrultusunda ücret artışı yapıldıktan sonra çalışanların ve vatandaşların gerçek enflasyon karşısında kaderiyle baş başa bırakılmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Koncuk, konuşmasına şöyle devam etti: "Yıllardır, vatandaşlarımızın zorunlu olarak tükettiği mal ve hizmet fiyatlarındaki artışlar, memur maaşları için temel kabul edilen enflasyon oranının üzerinde gerçekleşmekte. Kamu çalışanlarının ücretleri mal ve hizmet fiyatlarında yaşanan artışlar karşısında her yıl erimekte. Yıllardır Avrupa Birliği'ne göre daha ucuz olmasıyla avunduğumuz ülkemizde gıda fiyatları son 10 yılda Avrupa'ya göre yüzde 20 daha fazla pahalanmış ve aramızdaki fark kapanma noktasına gelmiş ama Avrupa'daki memurlarla Türk memur arasındaki 2,5 katlık maaş farkı kapatılmadı. Türkiye ekonomisi 2002 yılından beri reel olarak yüzde 75 büyürken memur maaşlarındaki erime yüzde 17,3'e ulaşmış; gelir dağılımı daha da bozuldu."

Koncuk, konfederasyon olarak 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin "B" ve "C" fıkraları uyarınca çalıştırılan sözleşmeli ve geçici personel ile vekil ebe, hemşire, imam, aile sağlığı merkezlerinde görev yapan kamu dışı sağlık personeli ve usta öğreticilerin memur kadrolarına geçirilmesinin öncelikli talepleri olduğunu söyledi.

'2014-2015 YILLARINDA 2 BİN TL ZARAR EDİLDİ'

Koncuk, 2016 ve 2017 yıllarının maaş zammı belirlenmeden önce 2013 yılında gerçekleştirilen toplu sözleşmenin fiyasko olduğunu ve yaralarının sarılması gerektiğini söyledi. Koncuk, memur ve emeklilerin ekonomik olarak kaybolan yıllarını istediklerini dile getirdi.

Konfederasyon tarafından Ar-Ge çalışması yapıldığını kaydeden Koncuk, verileri şu şekilde açıkladı: "2014 ve 2015 yılarında toplu sözleşme faciasından dolayı ortaya çıkan bu zararın toplamda 2 bin TL olduğu hesaplandı. Biz de 2014 ve 2015 yıllarındaki kayıplarımıza mahsuben, 2016 yılı içinde 4 eşit taksitte ödenmek üzere bir defaya mahsus toplam 2 bin TL telafi ödemesi istiyoruz. Telafi ödemesinin kalıcı olması için 2016 Ocak ayından itibaren yüzde 5+5; toplam yüzde 10 telafi zammı verilsin."

Telafi ödemesi yapıldıktan sonra 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin talepleri olduğunu kaydeden Koncuk, bu taleplerini de şöyle açıkladı: "Ocak 2016 itibarı ile yüzde 10 telafi zammına ek olarak, kamu görevlilerine ve emeklilere 2016 yılının birinci ve ikinci altı aylık dilimlerinde yüzde 6 + yüzde 6 oransal ve Ocak ayından itibaren taban aylığa 100 TL net seyyanen artış yapılmalı. Bu yolla 2014 ve 2015 kayıplarının telafisi için öngörülen yüzde 10'luk artışla birlikte 2016 yılının ilk altı ayında yüzde 16; ikinci altı ayında yüzde 6 zam yapılarak, memur ve emekli maaşlarının 2016 yılının tamamı için toplamda oransal olarak yüzde 22 artışa ulaşılması ve ayrıca Ocak ayında taban aylığa yapılacak net 100 TL artışla yüksek maaş alanlarla düşük maaş alan personel arasındaki farkın kapatılması hedeflendi. 2017 yılı için ise Ocak 2017'de tüm kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maaşlarına yüzde 10 oransal artış ve taban aylığa seyyanen 150 TL zam; Temmuz 2017'de de ilaveten yüzde 10 zam yapılmalı. 2016 yılının tamamı için 2014-2015 yıllarındaki zararların telafisi de dahil yüzde 22 artış ve taban aylığa seyyanen 100 TL net zam; 2017 yılının tamamında ise yüzde 20 artış ve taban aylığa seyyanen 150 TL net zam."

'İSTİSMARI ÖNLEMEK İÇİN SÖZLÜ SINAV KALDIRILMALI, YAZILI SINAV YAPILMALI'

Görevde yükselmelerde her türlü istismara açık olan sözlü sınav uygulamasının kaldırılmasını, bu tür atamaların objektif bir şekilde gerçekleştirilecek yazılı sınavlar aracılığıyla yapılmasını istediklerini belirten Koncuk, diğer hususlarda iyileştirme talebinde bulundu.

Sendikanın bu taleplerinden bazıları şunlar: "Zorunlu rotasyon uygulamasına son verilmesin, kalkınmada öncelikli yörelerde çalışan personel için mahrumiyet yeri ödeneği gibi teşvikler getirilsin. Vatani görevini yapmak üzere ya da doğum yapması nedeniyle ücretsiz izne ayrılan kamu görevlilerinin sosyal güvenlik primleri kurumları tarafından yatırılmaya devam etmesi, söz konusu personele izinleri süresince maaşlarının ¼'ü oranında destek ödemesi yapılması, mobbing uygulamasına maruz kalan personelin korunmasına yönelik yasal düzenleme yapılması, engelli personelin daha kolay hizmet üretebilmeleri için görevleri ile ilgili gerekli araç ve gereçlerin alınması; engelli personele engel durumunu artıracak görevlendirme yapılmaması."

Koncuk, "2016 yılı için kamu görevlilerine uygulanacak zam ve talimatlar konusundaki mali talebi; telafi zammı, refah ücreti ve büyüme payı dâhil olmak üzere en düşük dereceli memur maaşı için 538,43 TL; ortalama memur maaşı için 680,77 TL 2017 yılında ise en düşük dereceli memura 658,4 TL ortalama memur maaşına ise 813,48 TL zam içermekte." dedi.

'SINIRLARIMIZ DELİK DEŞİK OLDU, YOL GEÇEN HANINA DÖNDÜ'

Suruç'ta yapılan saldırıyı kınayan Koncuk, konuşmasına şöyle devam etti: "Hedeflerimiz, dünya görüşümüz birbiriyle zıt olabilir. Hiçbir insan düşüncesi ne olursa olsun kahpece, kalleşçe bir ölümü hak etmez. Onun için Suruç'taki vahşetini kınıyorum. Ama Adıyaman'daki şehidimizin unutulmamasını diliyorum. Bu tablo milletimizin her ferdi açısından bir ders niteliğindedir. Adıyaman'da şehit edilen askerimiz öbür yanda Kobani'ye gitme arzusunda olan insanların vahşice kumpasa getirilerek bir bomba patlatılarak öldürülmesi. Millet bundan bir ders çıkarmalı. Terörün dostu yok. Terörü bir metot olarak kullananlar gün gelir aynı akıbete kendileri uğrayabilirler. Adıyaman'da şehit olan askerimize Allah'ta rahmet diliyorum. Suruç'ta hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. Hiçbir vatandaşımızın burnu kanamasın. Sınırlarımızın delik deşik olduğu adeta yol geçen hanına döndüğü bir dönemde elini kolunu sallaya sallaya hangi niyetlerle giren insanların dahi bilinmediği, bunların envanterinin tutulmadığı bir ülkede bu milletin can güvenliğini nasıl sağlayacağız kaygısını herkesin yaşaması lazım. Birilerinin de bu bedeli ödemesi lazım. Birilerinin de yüzünün kızarması lazım. Bugün Suruç'ta patlatılan bombanın yarın Ankara'da, İstanbul'da, Adana'da, İzmir'de patlamayacağını hiç kimse garanti edemez. Türkiye maalesef böylesine tehlikeli bir durumla karşı karşıya. Kahrolsun terörizm, kahrolsun terör diyorum. Yaşasın milletimiz diyorum." CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye Kamu-Sen toplu sözleşmede yüzde 20-22 zam istedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER