"Türkiye, kanser hastalığında yönünü doğru tarafa çevirdi"


Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, kanser hastalığında bölgelere göre kanser türlerinin öne çıktığını vurguladı. Türkiye'de tütün kanserinin öne çıktığını kaydeden Kutluk, "Türkiye artık kanser kayıtlarını düzgün yapıyor. Türkiye dünyada yönünü doğru yöne çevirmiştir, doğru yöne gitmektedir. Gidilmesi gereken daha yol var." dedi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği genel merkezinde, 'Dünya Kanser Günü' nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Dünya Kanser Günü teması ise 'Yapabiliriz, Yapabilirim!' oldu. Basın toplantısına Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Gültekin, Türk Kanser araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Şuayip Yalçın katıldı.

Prof. Tezer Kutluk, dünya kanser sıralaması hakkında açıklamalarda bulundu. Kanser hastalığında dünya sıralaması diye bir sıralamanın olmadığını vurgulayan Kutluk, bölgesel farklılıklar olduğunu açıkladı. Hijyenin olmadığı yerlerde belirli kanser türlerinin öne çıktığını belirten Kutluk, konuşmasına şöyle devam etti: "Çin'e gidildiğinde endüstrileşme sonucu meme kanseri artıyor gibi durumlar var. Türkiye'de ise tütün ilişkili kanser türleri çok görülüyor. Ama bu tütünle ilgili kanser türlerini böyle gittiği takdirde azalmasını beklemeliyiz. Azalmanın yanında Türkiye'de 96 yılında başlayan kanser kayıtçılığı var. Türkiye'de artık kanser kayıtlarını düzgün yapıyor. Dünyada kanserle ilgili herhangi bir sıralama yok. Ancak Türkiye dünyada yönünü doğru yöne çevirmiştir, doğru yöne gitmektedir. Gidilmesi gereken daha yol var."

GÜLTEKİN: BİR ÜLKENİN KNASER KAYITÇILIĞI ORANINA BAKILMASI GEREKİR

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Gültekin ise şu açıklamada bulundu: "Dünya'da kanser kayıtçılığı yapılan nüfus oranı yüzde 14. 2013 yılında 81 ilde kanser kayıt merkezi kurduk. Türkiye'de bu rakam yüzde 100'e çıktı. Kanserin istatistiğini göreceksiniz ki kanser politikalarını gelişmekte olan ülke kanser kayıtçılığına bu kadar yatırım yapmıyor. O zaman ne yaparsınız. Hastalığı görmezsiniz. Medyada şu ülkede kanser çok azmış. Aslında o ülkede kanser kayıtçılığı ne kadar ona bakılması lazım. Öyle ülkeler var ki Türkiye'den az kanser hastası olması kanserin az olması anlamına gelmiyor. Siz bunu ne kadar reel anlamda bunu ele alıyorsunuz."

CİHAN
<< Önceki Haber "Türkiye, kanser hastalığında yönünü doğru tarafa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER