Türkiye 'kara para' cenneti oldu

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Nisan 24 2023
Türkiye’yi gri listeye sokan kara paranın aklanmasıyla mücadelede gösterilen zafiyet, MASAK’ın verilerine de yansıdı. MASAK’a 2022 yılında yapılan bildirimlerin 2018 yılına oranla yüzde 79 artarak 439 bin 815’e ulaştığı ortaya çıktı. Vergi kaçakçılığı, yasa dışı bahis ve kumar oynatma en fazla bildirimde bulunulan suçlar oldu.
Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) verileri, kara para aklama ve terörizmin finansmanına yönelik dramatik tabloyu ortaya koydu. 2022 yılında MASAK'a para aklamayla ilgili 422 bin 386, terörizmin finansmanıyla ilgisi ise 2 bin 936 bildirimde bulunuldu. MASAK’a yapılan bildirim sayısı 2022 yılında 2018 yılına oranla yüzde 79 arttı.

Yurtdışına kaçan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz ve onunla bağlantılı olarak gazetecileri, siyasetçileri, iş insanlarını da kapsayan kara para aklama gerçeği, Türkiye ekonomisine çarpıcı şekilde yansıdı. MASAK’a 2022 yılında aklama suçuna yönelik yüz binlerce bildirim yapıldı.

YÜZ BİNLERCE İHBAR

Aklama ve terörizmin finansmanı suçlarının önlenmesi, tespiti ve bunlarla ilgili bilgi toplamak ve bu bilgileri ilgili makamlara iletmekle görevli olan MASAK, 2021 yılında olduğu gibi 2022 yılında da fazla mesai yaptı. 2022 yılında MASAK, toplam 439 bin 815 bildirim aldı. Bildirimlerde geçen kişi sayısı ise 482 bin 129 oldu. Kurula 2022 yılında yapılan şüpheli işlem ihbarlarının 422 bin 386’sının, “Aklama veya ilgili öncül suçlar”, 2 bin 936’sının ise “Terör veya terörizmin finansmanı” ile ilgili olduğu bildirildi.

En fazla şüpheli işlem bildiren kurumun ise 314 bin 700 bildirim ile bankalar olduğu belirtildi. Bankaların ardından ödeme kuruluşları ile elektronik para kuruluşları, 74 bin 513 bildirim ile ikinci sıraya yerleşti. Kripto varlık sağlayıcılar tarafından yapılan bildirim sayısı ise kayıtlara, 20 bin 569 olarak geçti.

VERGİ KAÇAKÇILIĞI İLK SIRADA

2022 yılında yükümlüler tarafından yapılan şüpheli işlem bildirimlerinin suç kategorisine göre dağılımı da dikkati çekti. Şüpheli işlem bildirimlerine konu olan suçların oransal dağılımı şöyle kaydedildi:

>> Ve

Bu haberler de ilginizi çekebilir