Türkiye kökenli milletvekilinin son dakika transferi Viyana'da gündeme oturdu


VİYANA (CİHAN)- Avusturya'nın başkenti Viyana'da eyalet hükümetinin küçük ortağı Yeşiller Partisi'nden, büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti'ye (SPÖ) transfer olan milletvekili Şenol Akkkılıç gündemin ilk sırasına oturdu.

100 sandalyeli eyalet meclisinde 49 milletvekiline sahip olan Sosyal Demokrat Parti'ye avantaj sağlayan mevcut seçim yasasının değişimi için bugün yapılacak meclis oturumu öncesi hareketli saatler yaşandı. Seçimlere altı ay kala Akkılıç'ı transfer ederek 50 sandalyeye ulaşan SPÖ, kritik oturum öncesi Yeşiller ve diğer muhalefet partilerinin yasa değişiklik teklifini engelleyecek sayıya ulaştı.

Eyalet seçim yasasında seçimi birinci bitiren partiye avantaj sağlayan maddeleri değiştirmek için uzun süredir mücadele eden Yeşiller Partisi'nin, bugün yasayı değiştirmek için muhalefet ile hareket etmesi bekleniyordu. Geçtiğimiz ay yapılan kongre ile bu yıl sonunda yapılacak seçimin aday listelerini belirleyen Yeşiller Partisi, 21 yıl partide çalışan ve partinin uyum sözcülüğünü yapan Akkılıç'ı aday göstermemişti. Aday gösterilmemesine şaşırdığını ifade eden Akkılıç'ın parti değiştirilebileceği konuşuluyordu. SPÖ Viyana Genel Sekreteri Georg Niedermühlbichler ile bir basın toplantısı düzenleyen Akkılıç, seçim yasasının görüşüleceği kritik oturumda SPÖ'nün çizgisinde oy kullanacağını açıkladı.

Seçim yasasının değiştirilmesi tartışması sırasında 'seçilecek yerden aday gösterilme garantisi' karşılığında parti değiştiren Akkılıç'ın transferine kendi partisinden tepki geldi. Yeşiller Grup Başkanı David Ellensohn, "Bugün Viyana Eyaleti için en kötü anı yaşadık. SPÖ'nün problemli demokrasi anlayışının tanığı olduk." açıklamasında bulundu.

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde doğan 50 yaşındaki Akkılıç, göçmen bir ailenin çocuğu olarak 70'li yıllarda Avusturya'ya geldi. Kürt kökenli Avusturyalı siyasetçi Akkılıç, 2010 yılından bu yana Viyana Eyalet Meclisi'nde partisinin uyum sözcüsü olarak görev yapıyordu. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye kökenli milletvekilinin son dakika transferi Viyana'da... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER