Türkiye'nin en uzun zipline hattı Çankırı'da açıldı


Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde, kadın çayırı mevkinde yerden 25 metre yükseklikte ve 530 metre uzunluğundaki Türkiye'nin en uzun zipline (kaytel) hattı, Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde açıldı.

500 bin TL'ye mal olan yatırımın açılış törenine, Vali Vahdettin Özcan ve eşi Leyla Özcan, İl Jandarma Komutanı Halil Altıntaş, kaymakamlar, STK temsilcileri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. Zipline yerli ve yabancı turistlerin en fazla rağbet ettiği aktiviteler arasında yer alıyor. Zipline tutkunları, bir ucu yüksek diğer ucu daha alçak iki yer arasına gerilen çelik halat üzerinde tırmanma kemeri kullanarak yer çekimi yardımı ile kayıyor. Adrenalin içeren bu aktiviteye yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Kayteli kullanan vatandaşlar 45 saniyelik bir yolculukla çelik halat yardımı ile çam ağaçlarının üzerinden varış noktasına ulaşıyor.

Ziplene hattı hakkında teknik bilgi veren Bozkurt Işıklı, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Bu hat Türkiye'nin en uzun zipline hattıdır. Bunun adına Türkçe olarak kaytel diyoruz. Türkiye'de bir benzeri yok. Dünyada da birçok ilki burada gerçekleştirdik. Burası büyük bir alan ve milli park olduğu için, helikopter çarpmaması için radar reflektörü, frenleme hattı, paratoner hattı gibi birçok şey dünyada bir ilk. Türkiye'de yaygınlaşması için çok uğraşıyoruz. Milli park müdürlerimiz çok ön, ayak oldular böyle bir tesis kazandırdık. 530 metre ile bu hat Türkiye'deki en büyük hattımızdır."

Vali Özcan ise yaptığı açıklamada, "Kayteli seçim öncesi açacaktık. Seçim öncesi belki problem olabilir diye, seçim nihayetine erteledik. Ben bu kaytelin Ilgaz Dağı'na, Yıldız Tepe'ye değer katacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından kaytelin açılışı Vali Özcan ve protokol tarafından gerçekleştirildi. Zipline'dan ilk kaymayı Vali Özcan yaptı.

Öte yandan, ziplene hattını kullanan bir vatandaşın kısa süre telde asılı kalması heyecan dolu anların yaşanmasına sebep oldu. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'nin en uzun zipline hattı Çankırı'da açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER