Türkiye'nin olimpiyatlara nasıl hazırlandığı Adana'da tartışıldı

Türkiye'nin olimpiyatlara nasıl hazırlandığı Adana'da tartışıldı

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Komisyonu Başkanı Bilal Porsun, 2020 Olimpiyat Oyunları'nın ucundan dönüldüğünü, ancak kaybederken kazanımların da olduğunu söyledi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 'Türkiye Olimpiyatlara Nasıl Hazırlanıyor?' paneline katılan Prosun, TMOK'un 600 kadar üyesinin gönüllülük esasına dayalı özveriyle görev yaptıklarını belirtti. Bilal Porsun, olimpik spor dallarının gelişmesi, yaygınlaşması için spor federasyonları, üniversitelerle koordineli çalıştıklarını kaydetti.

Türkiye'nin 5 kez olimpiyat oyunlarına aday olduğunu özellikle 2020 olimpiyatları için çok kapsamlı hazırlık yapıldığını dile getiren Porsun, "2020 Olimpiyat Oyunları'nın ucundan döndük. Kaybederken kazandıklarımız da oldu. Finale yükselmek te çok anlamlıydı. Tüm dünya finale kalan Türkiye ile Japonya'nın olimpiyat için neler yaptıklarını araştırmaya başladı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeleri gizli araştırmalar ve istatistikler yaptı. Çeşitli nedenlerle az farkla kaybettik." dedi.

2006 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri 4 ve 5. sınıf öğrencilerine yönelik, bilim insanlarının hazırladığı interaktif "Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Projesi" sayesinde 1 milyon öğrenciye ulaştıklarına dikkati çeken Porsun, erken yaşta spor kültürü ve bilinci yerleştirdiklerini, bu proje sayesinde sporda şiddetin biteceğine inandıklarını kaydetti.

Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, panelde yaptığı konuşmada Türkiye'de uluslararası müsabakalara en fazla sporcu gönderen kent olduklarını, ayrıca hava koşulları ve çağdaş tesisler nedeniyle tüm federasyonların faaliyetlerini Adana'da yapmayı arzu ettiklerini ifade etti.
Adana'nın yüzme, atletizm, kano ve kürek branşlarında Türkiye Olimpiyat Hazırlama Merkezi (TOHM) seçildiğini, bunu n iyi uygulayan il olduklarını, 2016 ile 2020 Olimpiyat Oyunları'na Adana'dan sporcu göndereceklerini anlattı.

ÇÜ BESYO Müdürü Prof. Dr. Sadi Kurdak, olimpik sporcu yetiştirmek için tüm branşlarda altyapıya büyük önem verilmesi ve 5-10 yıllık programlarla olimpiyatlara hazırlanmak gerektiğinin altını çizdi. Kurdak, "Tüm branşlarda başarı hemen isteniyor. Bu bilim insanları gözetiminde program içinde çalışmakla gerçekleşir. Üniversite beyin gücü yetiştiriyor. Ne yazık ki BESYO öğrencilerinden yeteri kadar yararlanılmıyor. Bilgiyi satın alabilirsiniz, ancak, satın alınamayacak tek şey tecrübedir" şeklinde konuştu.

1972 Münih Olimpiyat Oyunları'na katılan rekortmen yüzücü Faruk Morkal, yüzmeyi DSİ'nin sulama kanallarında öğrendiğini, çok ciddi antrenörü olmadığını, çalışarak defalarca rekor kırdığını 1968 yılında Meksika Olimpiyatlarını kıl payı kaçırdığını hatırlattı.

Dünya, Avrupa ve 3 kez Akdeniz Oyunları'na katıldığını, Balkanlarda ilk madalyayı kazandığını, 25 kadar rekorun sahibi olduğunu belirten Morkal, son yıllarda tesislerin arttığını, sporda başarılı olmak için bilimden yararlanmak gerektiğini anlattı.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'nin olimpiyatlara nasıl hazırlandığı Adana'da... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER