'Türkiye'nin operasyonları BM şartı ile uyumlu'


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'nin PKK'ya karşı operasyonlarının BM şartı ile uyumlu, meşru müdafaa amacıyla yaptığını söyledi.

BM güvenlik Konseyindeki Suriye görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ban Ki-mun, Türk halkı ve hükümetine terör saldırılarında hayatını kaybedenler için taziyelerini yineledi. Ban, "Türkiye tarafının BM şartı uyarınca savunma gereği ile harekete geçtiğiniz biliyoruz bana anlatılandan. Başbakan Davutoğlu'nun bana izahı bu yönde oldu. Birleşmiş Milletler olarak ve şahsım her ne şartta olursa olsun geçmiş ve bugünkü sorunların diyalog yoluyla, barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiği tavsiyesi ve çağrısı yapıyorum" dedi.

Türkiye ile ABD arasında IŞİD'e yönelik hava saldırıları konusunda varılan anlaşmanın BM'in Suriye'deki politik çözüm arayışlarına yansıması olup olmayacağı sorusuna Ban, bölgede cereyan eden her olayın bir diğerine etkisi olduğunu vurguladı. Ban, "Her şeyden önce, bölgedeki bütün durumlar, sorunlar bu nedenle kapsamlı bir strateji ile ele alınmalı, birlikte hareket edilmeli. Bu çok önemli. Bildiğim kadarıyla Türk ve PKK konuları da bu durumda. Başbakan Davutoğlu pazar günü beni telefonla arayarak, kendi tutumlarını anlattı. Türk Hükümetine göre, PKK'ya karşı aldığı tavır, BM 51. şartı hükmü gereği ve kendisini savunma hakkı olarak izah etti" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Amerika'nın Suriye sınırları içinde yapacağı hava harekatının tarafları çözüm masasına getirip getirmeyeceğine ilişkin bin soruya
Ban, "Bu durumu çok ciddiyetle ele almamız gerekir. Suriye'de dört buçuk yıldır yaşanan kriz aşırılık ve terörizme mükemmel bir zemin sağladı. Suriye krizinde aşırılık ve terörizm en öncelikli çözüm arayan sorunlardan birisi. Bu nedenle uluslararası toplumun bu konuyu birlikte ele alması çok önemli"
diye konuştu.

Suriye'de savaşan yabancı askerler ile silah sevkiyatının durdurulması çağrısını yineleyen Ban, İran ile uluslararası toplumun vardığı anlaşmayı sağlayan olumlu siyasi dinamizmin Suriye sorunu içinde oluşturulabileceğini kaydetti. Ban, tüm taraflara Suriye Özel Temsilcisi'nin planını desteklemeye çağırdı.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Türkiye'nin operasyonları BM şartı ile uyumlu' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER