Türkiye Özgür Suriye Ordusuna topraklarını açtı mı?

BBC bir Özgür Suriye Ordusu militanın açıklamaları haberleştirdi. Militanın iddiasına göre Türk yetkililer Cerablus operasyonu için 1500 militanı Karkamış'a taşıdı

SAMANYOLUHABER.COM



Türkiye, Suriye sınırında IŞİD'in elinde kalan son önemli nokta olan Cerablus'a, kendi desteklediği Suriyeli muhaliflerin hakim olmasını amaçlayan operasyon için sınır ötesi hazırlıklar yaparken, Suriye'den Türkiye'ye getirilen yaklaşık 1,500 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanı Cerablus'a geçmek için Gaziantep'in Karkamış ilçesinde, sınırda hazır bekliyor.

BBC'nin görüştüğü, Cerablus'taki operasyona katılmak için Türkiye'de bulunan ÖSO militanlarından biri olan ve adının Abu Samir olarak yazılmasını isteyen militan, Cerablus'a yönelik operasyonun 2-3 gün içinde başlayacağını söyledi. Fakat bunun değişebileceğini belirtti.

Halep'in kuzeyinden ve İdlib'ten Türkiye'nin Milli İstihbarat Teşkilatı'na bağlı olduğunu düşündüğü kişiler tarafından gruplar halinde araçlarla Türkiye'ye getirildiklerini belirten Abu Amir, Karkamış'ta "bir askeri üste" kaldıklarını söyledi.

Üzerlerinde üniformaları ve silahlarıyla Türkiye'ye getirildiklerini söyleyen Abu Amir burada lojistik ve operasyonel destek aldıklarını söyledi.

Türkiye'nin Suriye sınırındaki Karkamış ilçesinde klasik anlamda bir askeri üs bulunmuyor. Askeri konulara yakın kaynakları, burada bilindik anlamda bir askeri üsten ziyade Türkiye'nin bu operasyonu yürütmek için oluşturduğu bir toparlanma noktası / geçici üs olduğunu söylüyor.

Diğer 1500 ÖSO militanı ile burada kaldığını belirten Abu Amir burada askeri bir eğitimden geçip geçmediğini sorduğumuzda, "Hayır" diye yanıtlıyor ve eğitimin içeriğini şöyle açıklıyor:

"Ama Türkiye'den lojistik destek ve çeşitli teorik eğitim alıyoruz. Nasıl baskın yapılır gibi... Türkiye'nin top atışlarından sonra nasıl ilerleyeceğimiz ile ilgili bilgiler aktarıyorlar. Bu operasyon Türkiye'nin liderliğinde gerçekleşiyor. Türkiye ÖSO komutanlarına ne yapılması gerektiğini söylüyor" diyor.

'Türkiye'nin amacı Kürt koridorunu bölmek'

Kendilerini destekleyen başka ülkeler olup olmadığını sorduğumda ise Katar, Suudi Arabistan ve aynı zamanda Batı'nın desteklediği Askeri Operasyon Odası (MOC) aracılığıyla da ABD'den destek aldıklarını belirtiyor.

Cerablus operasyonu için ilk grubun bundan dört gün önce Türkiye'ye getirildiği belirten Abu Samir, Türkiye'nin asıl amacını "Kürt koridorunu bölmek" olarak niteliyor.

Her ne kadar pek çok tugay ve birlik bu operasyon için Özgür Suriye Ordusu ismi altında birleşmiş olsa da, Abu Samir ÖSO'nun Suriye savaşının başındaki gibi yeniden etkin bir güç haline gelebileceğini öngörmüyor.

ÖSO, Suriye'de yeniden etkin olacak mı sorumu şöyle yanıtlıyor: "Zor. Çünkü ÖSO'ya bağlı birimler pek çok yerden destek alıyor. Ama bu birimler diğerleri koordineli halde değil. O yüzden pek çok grup var, tek bir gruptan bahsetmek zor."

Peki ya aynı bölgeyi almak isteyen Kürtler?

YPG'ye bağlı taburların birleşmesiyle kurulduğu dün duyurulan Cerablus Askeri Meclisi dün bir açıklama yaparak Türkiye'ye "her türlü düşmanca faaliyetlerinize en etkili şekilde cevap vereceğiz" dedi.
Abu Amir, operasyonun amacını Kürtlerin Afrin ile bağlantı kurmasının engellenmesi olarak yorumlarken, "eğer bu gerçekleşirse Halep'in kuzeyi paramparça olur" diyor.

Dün yapılan açıklama için ise şu yorumda bulunuyor: "IŞİD'e karşı Türkiye ile büyük bir kuvvet koordine ediliyor. Kürt güçleri aynı yere saldırmak istiyor. Gelecekte Kürt güçleri IŞİD ve ÖSO ile savaşabilir."
<< Önceki Haber Türkiye Özgür Suriye Ordusuna topraklarını açtı mı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER