Türkiye, uçak krizine rağmen 2016'da Rusya'dan doğalgaz alımını artırdı


Geçtiğimiz yıl Rusya'dan doğalgaz alımını bir önceki yıla oranla artırarak Rusların en büyük ikinci doğalgaz alıcısı olan Türkiye, 2016'ının ilk ayında da doğalgaz alımını bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 3.4 oranında artırdı. Gazprom Başkanı Aleksey Miller, "Önemli pazarlarda Rus doğalgazına olan talep artıyor, buna Türkiye de dahil." dedi. Gazprom Başkanına açıkladığı rakamlara göre Türkiye, yaşanan uçak krizine rağmen 2016 Ocak ayında Rusya'dan 2.82 milyar metreküp doğalgaz aldı.

Miller, Interfax ajansına yaptığı açıklamada Türkiye'nin, 2015 yılında doğalgaz alımını bir önceki yıla göre artırarak Rusya'nın en büyük ikinci müşterisi olduğunu belirtti. Miller, 2016'nın ilk ayında da Türkiye'nin doğalgaz alımını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4 oranında arttırdığını kaydetti. Toplamda ise Türkiye'nin Ocak ayı içinde 2.82 milyar metreküp doğalgaz aldığı bilgisini verdi.

Miller, Ocak ayında Rusya'dan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri dışındaki ülkelere doğalgaz ihracatının bir önceki döneme göre yüzde 36.1 oranında artarak 15.1 milyar metreküp olarak gerçekleştiğini bildirdi. En büyük artış yaşanan ülkeler ise yüzde 50.9 ile Almanya, yüzde 185.7 ile İngiltere, yüzde 16.1 ile İtalya ve yüzde 67.2 ile Polonya oldu.

Gazprom şirketi, 2016 yılı bütçesini rekor bir doğalgaz satışı üzerine, 162 milyar metreküp doğalgaz ihracatı üzerine hazırlamıştı. Bloomberg'in tahminlerine göre de 2017 ve 2018 yıllarında Rusya, Avrupa ve Türkiye'ye doğalgaz ihracatını artırmayı planlıyordu.

Ancak Rusya'nın Türkiye ile ilişkileri, 2015 sonlarında yaşanan uçak kriziyle bozulurken, 1 Ocak'tan itibaren de Rusya, Türkiye'ye karşı bir dizi ekonomik tedbir uygulamaya başladı.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye, uçak krizine rağmen 2016'da Rusya'dan doğalgaz... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER