Türkiye üzerinden Suriye'ye giden ABD yardımı 'yolsuzluk yüzünden' kesildi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Mayıs 12 2016
Paylaş
X Post
Amerikan hükümetinin uluslararası kalkınma kurumu USAID, Türkiye üzerinden Suriye'ye bir dizi insani yardım faaliyetini, müfettişleri tarafından sistemli ve kapsamlı yolsuzluk yapıldığının belirlenmesi üzerine askıya aldığını resmen açıkladı.

Yolsuzluk suçlamaları, Türkiye üzerinden Suriye'ye yardım malzemesi ileten bazı yardım kuruluşları, bunların çalışanları ve alış veriş yaptıkları Türk şirketleri ile aracıları kapsıyor.
Bu açıklama aslında, geçen hafta müfettişlerce açıklanan yolsuzluk soruşturması üzerine ABD hükümeti tarafından alınan önlemlerin resmen ilânı anlamını taşıyor.
USAID sözcüsü Ben Edwards 11 Mayıs tarihli açıklamasında, "Amerikan vergi mükellefinin parasının yolsuzluk ve suistimal konusu olması karşısında politikamız, sıfır hoşgörüdür" dedi ve bu tür harcamaların tazmini için de her türlü yola başvuracaklarını söyledi.
USAID sözcüsü örgütün sitesinde yayımlanan açıklamasında, bu yardımların durdurulmasının insani yardım bekleyen Suriyeliler üzerindeki olumsuz etkisini gidermek için, etkilenen projelerin alternatif yollardan yürütülmesine çalıştıklarını ve yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştığını kaydetti.
Birleşmiş Milletler ya da USAID gibi büyük bağışçıların fonladığı uluslararası kuruluşlar yardım malzemelerini Türkiye ya da Ürdün'den alıyor
USAID'in yardımlarını kesmesinin milyonlarca dolarlık yardımı etkileyeceği söyleniyor ama, Amerikan hükümetinin Türkiye üzerinden ve yolsuzluk soruşturmasından etkilenen kuruluşlar kanalıyla Suriye'ye yaptığı insani yardımın mali boyutlarına dair ayrıntılı bilgi vermiyor.
Mal alımlarında yolsuzluk
Amerikan hükümeti, sınır ötesinden Suriye'ye yardım çalışmalarını ağırlıkla Türkiye ve Ürdün, çok daha küçük ölçekte de Lübnan üzerinden, çok sayıda hükümet dışı yardım kuruluşunun aracı olduğu operasyonlarla yürütüyor.
USAID denetim dairesi geçen hafta bir açıklama yaparak, yürütülen bir soruşturmada bu faaliyetlerin Türkiye ayağında, çok sayıda yardım kuruluşunu içine alan ciddi yolsuzluklar belirlendiğini açıklamıştı.
6 Mayıs tarihli USAID denetim dairesi açıklama
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Timeline Özel: Pari Ibrahim Avrupa'daki Ezidi Davalarının Perde Arkasını Anlattı2.Davutoğlu hakkındaki soruşturmayı basından duyduğu için 'stratejik derin üzüntü içindeymiş' !3.Almanya bu gündemle çalkalanıyor! 'Rusya ile savaştamıyız?'4.Altına doping etkisi! Veri açıklandı gözünü yukarı dikti!5.Başakşehir’de Şantiyede İstinat Duvarı Çöktü: 1 Ölü, 4 Gözaltı
6.Silivri’deki Gemi Faciasında Bilirkişi Raporu: "Köprüüstü Zafiyeti Can Aldı"7.Trump yeniden Kanada'yı radarına aldı!8.Eylül Ayında Sözleşme Yenileyeceklere Kötü Haber: Kira Zammına TÜFE Ayarı9.Silivri’deki İBB Davasında Ara Karar: 2 Tahliye, Ekrem İmamoğlu İçin Tutukluluğa Devam10.Zelenskiy’nin hava sahasını kapatma tehdidine Rusya’dan sert tepki

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

ORHAN KESKİN

NUMAN YILMAZ YİĞİT

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Timeline Özel: Pari Ibrahim Avrupa'daki Ezidi Dava...

Davutoğlu hakkındaki soruşturmayı basından duyduğu...

Almanya bu gündemle çalkalanıyor! 'Rusya ile savaş...

Altına doping etkisi! Veri açıklandı gözünü yukarı...

Başakşehir’de Şantiyede İstinat Duvarı Çöktü: 1 Öl...







