Türkiye, 'vizesiz Avrupa' için 72 şarttan sadece 13'ünü yerine getirdi


Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine vizesiz seyahat imkanı için ön şart olarak getirilen 72 yükümlülükten sadece 13'ü yerine getirildi. 'Vizesiz Avrupa' için Ankara'nın bir yıldan kısa sürede 72 şartın tamamını yerine getirmesi gerekiyor.

Mülteci krizinden sonra Brüksel'de gerçekleştirilen 29 Kasım 2015 tarihindeki AB-Türkiye Zirvesi'nde Türkiye'ye 'vizesiz Avrupa' için Ekim 2016 tarihi hedef olarak gösterildi. Ancak bu hedefe ulaşılabilmesi için Türkiye'nin çok sayıda başlıkta ilerleme kaydetmesi gerekiyor. Türk vatandaşların vizesiz AB seyahati hakkı elde edebilmesi için Türkiye'nin bir yıldan kısa sürede 72 şartı yerine getirmesi gerekiyor. AB Bakanlığı kaynaklarına göre, söz konusu 72 şarttan sadece 13'ü gerçekleştirilmiş durumda. Buna göre, 72 yükümlülükten 13'ü tamamen yerine gelirken hiç yerine gelmeyen de 10 şart var. Bu arada kalan 49 şart ise iki aşamalı olarak kısmen yerine gelmiş veyahut da yerine gelmek konusunda olgunlaşmış.

'HİÇ YERİNE GELMEYEN 10 TANE ŞART VAR'

TBMM AB Uyum Komisyonu'nun son toplantısında vize serbestiyesi ve 72 yükümlülük konusu ele alındı. Komisyon Başkan Vekili Şaban Dişli'nin '72 kriterden kaç tanesini tamamladık acaba, kaç kriterimiz kaldı?' sorusuna AB Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Ege Erkoçak, şu cevabı verdi: "29 Kasım'daki Türkiye-AB zirvesi sonucunda uzlaşılan ve zirve sonrasındaki mutabakat uyarınca, eylem planı uyarınca da Mart 2016'da ikinci raporun yayımlanması komisyon tarafından planlanıyor. Eski takvimde Ekim veya Kasım olacaktı ancak çalışmaları hızlandırdığımız için bu Mart ayında ve daha sonra da sonbahar ayında ve ondan sonra da vize muafiyetine giden süreç. 72 yükümlülükten aslında 13'ü tamamen yerine gelmiş durumda ancak hiç yerine gelmeyen de 10 tane var. Bu arada kalan 49 tane de iki aşamalı olarak kısmen yerine gelmiş veyahut da yerine gelmek konusunda olgunlaşmış şeklinde ifadelerle tanımlanıyor."

'BU KONUDA YOĞUN TOPLANTI TRAFİKLERİ OLACAK'

Erkoçak, şu anda Bakanlar Kurulu'nda olan Kişisel Verileri Koruma Kanun Tasarısı yasalaştığı takdirde 4 yükümlülüğün birden yerine gelmiş olacağını ifade etti. Erkoçak, "Ancak 49 yükümlülüğümüzün de hızlı bir şekilde yerine gelmesi bakımından Dışişleri Bakanlığımız koordinasyonunda Sayın Dışişleri Bakan Yardımcımız Naci Koru Başkanlığında çok hızlı çalışmalar yürütülüyor, önümüzdeki haftalarda da çok yoğun toplantı trafikleri olacak bu konularda." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye, 'vizesiz Avrupa' için 72 şarttan sadece 13'ünü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER