Türkiye'ye tarımda Hollanda modeli önerisi


Türkiye'ye tarımda Hollanda'yı model alabileceği öneriliyor. Bu bağlamda Ar-Ge, üretim ve tanıtım faaliyetlerinin önemi vurgulanıyor.

Yatırımcı Ali Rıza Erkan, "Konya kadar alanı bulunan Hollanda'nın tarım ihracatı 90 milyar dolar, ama 'tarım ülkesi' olarak övünülen Türkiye'nin 18 milyar dolar. Burada bir yanlışlık var." diyor.

Hollanda'nın tarımda ilerlediğini anlatan Erkan, şunları dile getiriyor:

"Hollanda, güç şartlara rağmen tarımda önemli bir güç oldu. Tarım ve bahçe bitkileri sektöründe firma adedi 65 bini aşan Hollanda'nın en büyük 5 tarımsal ihracat ürününün toplam değeri 34,8 milyar Euro'yu buluyor. Hollanda, süs bitkileri ve sebze ihracatında dünya birincisi, et ihracatında dünya dördüncüsü, süt ve süt ürünlerinde dünya üçüncüsü, sıvı ve katı yağ ihracatında ise dünya dördüncüsü. 80 milyonluk ülkemizin ise 18 milyar dolar. Hollanda'nın tarımda başarısının ardında üretim modeli, Ar-Ge, kooperatifleşme, tanıtım ve denetim gibi faktörler yatıyor."

Öte yandan Erkan'ın Tarım Okulu adlı bir proje hayata geçiriyor. Proje ile tarım, organik tarım ve hayvancılık eğitimi verilmesi hedefleniyor.



CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'ye tarımda Hollanda modeli önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER