Bir ayda 1,4 milyar çıktı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Ağustos 15 2020
"Sıcak para" stokunun yüzde 30’u yılbaşından bu yana buhar oldu. Yabancılar son bir ayda 1,4 milyar dolar değerindeki hisse senedi ve tahvili satarak Türkiye’ye veda etti.
"Sıcak para" Türkiye'ye terk ediyor. Borsa İstanbul'da (BİST) yabancılar 7 Ağustos ile biten haftada nette 566,5 milyon dolarlık satışa imza atarak 2019 yılı mart ayından bu yana haftalık en büyük çıkışı gerçekleştirdi.
Söz konusu haftada yabancılar 141,4 milyon dolarlık da tahvil sattı.
10 Temmuz-7 Ağustos dönemini kapsayan bir aylık dönemde yabancıların portföy hareketlerindeki kur etkisinden arındırılmış net değişim tutarı da hisse senetlerinde eksi 971,7 milyon dolar, tahvillerde ise eksi 418,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Yani yabancılar, son bir ayda 1,4 milyar dolar değerindeki hisse senedi ve tahvili sattı.
SERMAYE İHTİYACIMIZ VAR
Veriler, "sıcak para" olarak tanımlanan ve yabancı yatırımcıya ait olan hisse senedi, tahvil ve mevduat stokunun yüzde 30'unun yılbaşından bu yana buhar olduğunu gösteriyor.
2020'ye girerken 78,4 milyar dolar olan sıcak para stoku 7 Ağustos itibarıyla 55,3 milyar dolara gerilemiş oldu.
İstanbul Ticaret Üniversitesi İngilizce iktisat bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Oğuz Demir, “Sıcak paranın çıkışı bizim gibi bir ülke için ciddi bir sermaye sorundur. Yatırım ortamı yeniden canlandığında dışarıdan gelecek sermayeye ihtiyacımız olacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Hem Koronavirüs salgınının hem de Türkiye'ye özgü güvensizlik ortamının para çıkışında etkili olduğunu söyleyen Demir, “Yerliden bile dövizle borçlandığımız bir süreçteyiz. Yatırımcı tutarlı bir politika izlenmediği sürece para kazanabileceğini düşünmüyor.” dedi.
BORSADAN 5,1 MİLYAR DOLAR
Son çıkışla birlikte yılbaşından bu yana Borsa
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Karaca ve Baransu cephesinden Cemal Enginyurt'a çifte yalanlama2.Yerlikaya'dan saatler sonra açıklama: 3 polis şehit oldu, 6 IŞİD'li öldürüldü3.İHA krizinde bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkıyor!4.Yandaş basında 'yandaşlık' kavgası: Cem Küçük, Hande Fırat'ı 15 Temmuz'la hedef aldı5.Bizi karıştırmayın! Almanya 'teknik yetersizilk' gerekçesiyle kara kutuyu incelemeyi reddetti!
6.İktidara tepkiler çığ gibi: 'Ülke terörist kampına dönüştü, iktidar muhaliflerin peşinde'7.Başsavcılıktan Sadettin Saran'ın ikinci testi hakkında açıklama8.Yargıtay'dan Narin Güran kararı!9.Fatih Altaylı hakkında tahliye kararı10.Türkiye'yi sarsan IŞİD operasyonu: 5 savcı görevlendirildi, 5 gözaltı var

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Karaca ve Baransu cephesinden Cemal Enginyurt'a çi...

Yerlikaya'dan saatler sonra açıklama: 3 polis şehi...

İHA krizinde bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkıyo...

Yandaş basında 'yandaşlık' kavgası: Cem Küçük, Han...

Bizi karıştırmayın! Almanya 'teknik yetersizilk' g...


