Türkiye'nin ilk petrol rafinerisi kapanıyor mu?

Petrol Piyasası Kanunu'nda planlanan değişikliğin yasalaşması halinde Batman Rafinerisi'nin kâr edemez hale geleceği ve tesisin kapatılabileceği öne sürüldü. Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, bu açıklamayı Meclis'te teklifi görüşecek komisyon üyesi milletvekillerine birer mektup göndererek yaptı.

SHABER3.COM

Türkiye'nin ilk rafinerisi olan 63 yıllık Batman Rafinerisi için kritik bir uyarı yapıldı. TBMM'de komisyonda yeni yasa teklifini görüşecek milletvekillerine birer mektup gönderen TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, “Batman Rafinerisi’ni kapatmak zorunda kalırız” dedi.

Reuters'in haberine göre TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, Petrol Piyasası Kanunu ile ilgili TBMM'ye sunulan yasa teklifinin mevcut haliyle kabul edilmesi halinde, Batman Rafinerisi'nin teslim aldığı ham petrolle ilgili yıllık 30 milyon dolarlık ek maliyet oluşacağını ve kâr edemez duruma gelecek rafinerinin kapatılmak zorunda kalınacağını söyledi.

Yelmenoğlu ayrıca diğer rafinerilerin kapasite kullanımlarının da düşeceğine ve istihdam kayıpları yaşanacağına dikkat çekti.

Söz konusu değişikliğe dair hükümler Maden Kanunu'nda değişiklik yapılmasını amaçlayan teklifte yer alıyor. TBMM'ye 7 Aralık'ta sunulan teklif bugün komisyonda ele alınıyor.

Yelmenoğlu, TBMM'ye sunulan 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile İlgili Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili olarak TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyelerine bilgilendirme notu göndererek, teklifin olası olumsuz sonuçlarına dikkat çekti.

Söz konusu değişiklik teklifi, yerli ham petrolün fiyatlandırma esasında değişiklik yapılması öngörüyor. Buna göre yerli ham petrolün fiyatlamasında kullanılan Ras Gharip petrolü yerine Arab Heavy petrolünün kullanılması ve varsayımsal navlun maliyetleri paylaşımının değiştirilmesi öngörülüyor.

Komisyon üyelerinden edinilen bilgiye göre, Yelmenoğlu yaptığı bilgilendirmede, uluslararası fiyatı daha yüksek olan Arab Heavy ham petrolü kullanılmasını öngören değişiklik teklifinin kalite farkını yansıtacak baz fiyat farkının indirimini dikkate almadığına; ayrıca varsayımsal taşıma maliyetinin tamamının da fiyata eklenerek rafinerilere yüklendiğine dikkat çekti.

YILLIK 43 MİLYON DOLAR EK MALİYET

TÜPRAŞ, Türkiye'de üretimi yapılan yaklaşık 2.5 milyon ton (18 milyon varil) ham petrolü Batman Rafinerisi'nde ve diğer rafinerilere taşınmak üzere Botaş-Dörtyol Terminali'nde teslim alıyor.

Yelmenoğlu bilgilendirme notunda, şunları kaydetti: 

"Batman Rafinerisi satılabilir ürün olarak sadece asfalt üretmekte olup ürettiği ara ürünler ikinci kez işlenerek son ürün haline getirilmek üzere diğer rafinerilerimize taşınmakta ve Batman Rafinerisi’ne bitmiş ürün olarak ilave maliyetler ile tekrar getirilmektedir. Söz konusu kanun değişikliği sonucunda, toplamda 43 milyon dolar/yıl tutarında ilave maliyet oluşacak, bu maliyetin yaklaşık 30 milyon doları ise Batman rafinerisinde teslim alınan ham petrol ile ilgili olacaktır. Bu haksız ve gerekçesiz maliyet artışı nedeniyle Tüpraş'ın faaliyetleri olumsuz yönde etkilenecek, özellikle halihazırda yıllık 10-15 milyon dolar civarında kâr eden Batman Rafinerisi gelen ek maliyet nedeniyle kârlı olarak çalıştırılamayacağından durdurulmak/kapatılmak zorunda kalacaktır." 

Kanun teklifinin mevcut piyasa koşullarından uzak ve uyumsuz bir fiyatlama metodolojisi öngördüğünü belirten Yelmenoğlu, komisyona başka bir hesaplama formülasyonu önerirken; bunun kabul görmemesi halinde Türkiye'de faaliyet gösteren rafinerilerin yerli ham petrolü alma zorunluluğunun kaldırılmasını talep etti.


<< Önceki Haber Türkiye'nin ilk petrol rafinerisi kapanıyor mu? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER