Koronavirüs'e karşı neleri yemeli, neleri azaltmalıyız?

Koronavirüs salgınından etkilenmemek için insanlar günlük hayatlarına daha fazla dikkat ederken, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için beslenme alışkanlıkları da önemli.

SHABER3.COM

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Osman Erk, insanların yüzde 30’unun Koronavirüs'ü belirti göstermeden, yüzde 55’inin hafif belirtilerle atlattığını söyledi. 

Bağışıklık sistem güçlü olan kişilerin hastalığı daha kolay atlattığına işaret eden Prof. Erk, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bağışıklık sisteminin kuvveti son derece önemli. Bizim biyolojik atalarımız milyonlar yıl aşı ve ilaç olmadan hayatlarını devam ettirdiler ve bugünlere kadar geldik. Besinlerimiz bizim aşılarımız ve ilaçlarımızdır."  

MEVSİMİNDE TAZE VE TEMİZ SEBZE VE MEYVELER

"Bir takım besinlerle bağışıklık sistemi arasında güçlü olduğunu bilimsel çalışmalarla biliyoruz." diyen Erk, "Taze, temiz, mevsiminde üretilmiş, mümkünse organik sebze ve meyvelerden oluşan ve bütün renkleri kapsayan rengarenk bir beslenme sistemi bağışıklık sistemini kesinlikle kuvvetlendirir.” ifadelerini kullanıyor.

“Neleri tüketmeliyiz?” sorusuna ise Erk şu cevabı veriyor: “Özellikle kıvırcıklar, brokoli, sarımsak, mantar, dut, üzüm, erik, böğürtlen suyu bağışıklık sistemini güçlendiren en önde gelen bitkisel besinlerdir ve bu etkiler bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur.”

Erk bağışıklık sisteminin hücrelerinin sayıca artması ve kuvvetlenerek virüsle etkili bir şekilde mücadele edebilmesi için birçok vitamine ve minerale ihtiyacı olduğunu belirtti. 

Erk, bunların sağlanabileceği meyve ve sebzeleri şöyle sıralıyor: “Örneğin soğan ve elmadan kuersetin, turunçgillerdeki C vitamini, naringin, sarımsaktaki alisin, zeytindeki oleurepain gibi maddelerin anti viral etkinliği olduğu biliniyor. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendiren fito besinlerdir.”

TRANS YAĞ, KOLA VE RAFİNE ŞEKERDEN UZAK DURUN

Takviye ve vitamin tabletleri kullanmak yerine bitkisele besinlerden elde edilen fito besinlerin sağlığımızın güvencesi olduğunu söyleyen Erk’in bazı gıdalara karşı da uyarısı var: “Rafine şeker, trans yağı işlenmiş ve içinde bol miktarda katkı maddesi bulunan yiyecekler bağışıklık sistemini zayıflatır, vücudu enfeksiyonlara karşı açık hale getirir.”

Bol miktarda doymuş yağ, kolesterol ve hayvanın bütün hayatı boyunca vücudunda biriktirdiği toksinleri içeren zengin hayvansal ürünlerin bağışıklık sistemini zayıflatarak olumsuz sonuçlara yol açabileceğini söyleyen Erk, et tüketiminin azaltılmasını tavsiye ediyor.

Erk, “İçinde bol miktarda kafein bulunan kahve, kola gibi içeceklerin kullanımın azaltılması bağışıklı sisteminin toksin yükünü azaltır. Yeşil çayda bulunan kateşin ve matofin bağışıklık sisteminin toksin yükünü azaltır.” diyor.
<< Önceki Haber Koronavirüs'e karşı neleri yemeli, neleri azaltmalıyız? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER