Türkiye'nin yüreği yandı: 42 ölü, 239 yaralı

Terör örgütü IŞİD tarafından gerçekleştirilen saldırıda 10’u yabancı 42 kişi hayatını kaybetti, 239 kişi yaralandı.

Türkiye'nin yüreği yandı: 42 ölü, 239 yaralı



Saat 22.00 sıralarında taksiyle havalimanına gelen 3 canlı bombadan biri kendini otopark ile dış hatlar gidiş terminalinin girişi arasındaki yolda patlattı. İlk belirlemelere göre en büyük can kaybı bu noktada yaşandı. Patlama sonrası kargaşadan yararlanan diğer iki silahlı terörist, terminalin içine sızdı. X-ray cihazına yakalanmadan daha ileri geçemeyeceğini anlayan iki teröristten biri üzerindeki uzun namlulu silahla etrafa ateş etti.

Güvenlik memuru, saldırganı durdurdu

Arama bölgesinin vatandaşlarla dolu olması nedeniyle polis teröriste müdahalede zorlandı. Ateş ederek içeriye doğru koşan teröristin ilerleyişini havalimanında görevli gümrük muhafaza memuru Umut Sakaroğlu engelledi. Sakaroğlu vatandaşlara ateş eden ikinci teröristi vurdu. Yaralanıp yere düşen saldırgan üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdi. Canlı bombanın üzerindeki bombayı patlatmasıyla gümrük memuru Umut Sakaroğlu’da şehit oldu. Üçüncü saldırı ise alandan çıkan vatandaşların kendilerini bekleyen araçlara bindiği noktada gerçekleştirildi.

Önce silahla taradı, sonra kendini patlattı

Üçüncü saldırgan, önce sağa sola ateş etmeye başladı. Çevredeki polisler ile çatışmaya girdikten bir süre sonra da üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdi.Saldırının yapıldığı sırada havalimanında yer hizmetleri veren personelin çıkış saatine denk geldiği, ölü ve yaralı sayısının bu yüzden de arttığı belirtildi. Teröristlerin açtığı ateşle yaralanan polis memurları Yasin Durna ve Ahmet Berker’in durumunun ağır olduğu öğrenildi. Durna’nın dalağının alındığı, Berker’in ise Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisinin devam ettiği öğrenildi.

Erkek polis sayısı azaltılmış

Atatürk Havalimanı’na son bir yılda tecrübeli erkek polis sayısı azaltılırken, yerlerine havalimanında tecrübesi olmayan bayan polisler görevlendirilmiş. Geçen hafta yapılan atamalarda da 20 erkek polisin ilçelere tayin olduğu, yerlerine bayan polislerin görevlendirildiği öğrenildi.

ABD’den uyarı gelmişti

ABD Dışişleri Bakanlığı, önceki gün Amerikan vatandaşlarının Türkiye’ye seyahat konusunda daha önce yayımladığı “dikkatli olun” uyarısını yinelemişti. Açıklamada, terör örgütlerinin Avrupa’da alışveriş yerlerini, sivil havacılığı, ulaştırma sistemlerini, spor organizasyonlarını ve halka açık toplantılarını hedef aldığı hatırlatıldı.

Saldırıyı gerçekleştiren teröristin biri Çeçen

Kanlı eylemin ardından incelemelere başlayan terör ve istihbarat ekipleri, saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden birinin IŞİD mensubu Çeçen uyruklu Rus vatandaşı Osman Vadilov olduğu belirlendi. İstihbarat kaynakları diğer iki teröristin de Çeçen uyruklu olabileceği üzerinde duruyor. Saldırganların içeriye birilerinin yardımıyla girme ihtimali de araştırılıyor.

5 saat sonra hava trafiğine açıldı

Atatürk Havalimanı, yaşanan saldırıdan 5 saat sonra dün saat 05.00’ten itibaren tekrar uçuşlara açıldı. Alana ilk inen uçaklar da THY’nin TK-25 sefer sayılı Taipei, TK-85 sefer sayılı Manila ve TK-91 sefer sayılı Seul uçakları oldu. Bu arada THY, canlı bomba saldırısının ardından 340 seferini iptal etti. Saldırı nedeniyle Atatürk Havalimanı’na iniş yapamayan 30 uçak başta Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa havalimanlarına yönlendirildi.

Esas kayıp 3. patlamadan sonra oldu

Saldırısında ayağından yaralanan yolcu yakını Günay Şahsi, taburcu olduktan sonra  o anları anlattı. Yurt dışından gelecek bir yakınını karşılamak için beklediği sırada saldırının yaşandığını anlatan Şahsi, “Beklerken ilk patlama, ondan sonra ikinci patlama oldu. Üçüncüsünde ben yaralandım. Patlamaları görmedik. Yalnızca ses olarak, yani birinci ve ikinciyi ses olarak duyduk. Bekleme salonunun orada bekliyorduk. Ondan sonra millet panik halinde bizim üzerimize gelince biz bu sefer kaçmaya başladık. O an üçüncü bomba patladı. Bütün zayiat ondan sonra oldu.” dedi.


‘IŞİD köpekleri ile işbirliği yaptılar, yeter!’

Yaralıların tedavi gördüğü Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gözyaşı, endişe ve öfke vardı. Saldırıda yeğeni yaralanan bir vatandaşın feryadı yürekleri dağladı: “Açılım, kaçılım yeter! Yeter! Yeğenime birşey olursa Türkiye’yi yakarım. Bu nasıl iştir ya! IŞİD köpekleri ile işbirliği yaptılar. Açık söyleyeceğim. Assınlar, beni kessinler. Yeter IŞİD köpekleri yeter!” Bir başka yaralı yakını ise “Masanın başında oturur paralel der, paralel der! TRT1 nerede?” diye sordu. Bunun üzerine bir başkası, “TRT 1 yok! Çünkü o onun kanalı.” ifadelerini kullandı.

‘İhbar vardı, çok sıkı aranıyorduk’

İsmini vermek istemeyen bir havalimanı çalışanı, dehşet anlarını şöyle anlattı: “Havalimanına gelişte güvenlikler silahlı saldırganları tespit ediyor. Bu durum üzenine çatışma başlıyor. Daha sonra 2 terörist kendini patlatıyor. Arkadaşlarım hayatını kaybetti. Her taraf cesetti. Yerde yatan çocuklar ve turistler dehşet bir görüntüydü. Telefonlarımızı kapatıp ‘kimseyle konuşmayın’ dendi. Bir ay önce saldırı olacağı ihbarı geldiği aktarıldı. Güvenlik artırılmıştı. İlk kapıdan itibaren kemerlere varıncaya kadar aranıyordu. Apron kartlarımız ile yüzlerimiz girişlerde eşleştiriliyordu.”

‘Özel güvenlik elamanlarını artıracağız’

Başbakan Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısında güvenlik zaafiyeti olup olmadığıyla ilgili olarak, “Demek ki havaalanında fiziki kontrol, x-Ray kontrolü yetmez. Dışarıdan silah ile yapılacak herhangi bir saldırıya karşı belki ilave tedbirler hazır bulundurmak gerekiyor. Bu bağlamda havaalanlarımızın girişlerinde özellikle özel eğitilmiş güvenlik elamanlarımızın daha fazla mevcudiyetini artıracağız.” dedi.

 

ÖLENLERDEN GERİYE DUYGULU HİKAYELER KALDI


Arkadaşlarını iftara gönderdi, kendi şehit oldu

31 yaşındaki gümrük muhafaza memuru Umut Sakaroğlu, görev bölgesindeki mesai arkadaşlarını iftar yapması için gönderdi. Nöbeti ise kendisi devraldı. 21.22’de silah seslerini duyması üzerine görev bölgesinden çıkıp teröristlerle çatışmaya girdi. X-ray’ı aştıktan sonra uçakların olduğu bölgeye ulaşmaya çalışan canlı bombayı silahla vurarak yaraladı. Bu esnada yerde yatan terörist üzerindeki bomba düzeneğini patlattı. Kahraman gümrük muhafaza memuru Umut Sakaroğlu, kalbinin üstüne isabet eden bombadan seken bilyelerle şehit oldu.

DÜĞÜN YAPACAKTIK CENAZESİNİ ALDIK

Saldırıda hayatını kaybedenlerden birisi de TGS yer hizmetlerinde çalışanı Yusuf Haznedaroğlu’ydu. Saldırıdan sonra havaalanına geldiğini anlatan Tayyar Işıksaçan, telefondaki fotoğrafı çevredekilere göstererek akrabası Yusuf’un izine ulaştıklarını söyledi. Işıksaçan, Haznedaroğlu’nun yeğeniyle nişanlı olduğunu söyleyerek, “Her şey hazırdı. Önümüzdeki hafta düğün yapacaktık. Cenazesini alıyoruz.” dedi.

PRENSESLERİ YETİM KALDI

Erzurumlu Murat Güllüce, Özbekistan’a gitmek üzere Atatürk Havalimanı’na geldi. İstanbul’da kuyumculuk yapan, daha sonra Özbekistan’da seracılıkla uğraşan Güllüce, umduğunu bulamayınca İstanbul’a dönüp bir otelin müdürlüğünü yapmaya başladı. Evli olan Güllüce’nin sosyal paylaşım sitesinde 4 kız çocuğu için ‘prenseslerim’ paylaşımı yürek burktu.

BİR KIZIM VARDI, O DA GİTTİ

Türk Hava Yolları çalışanı Gülşen Bahadır, daha 28 yaşındaydı. İşten çıktıktan sonra bineceği servis aracını kaçırdı, bir sonrakini beklemeye başladı. O sırada annesine de gecikeceğini telefonla haber verdi. Genç kız, havalimanın dışında beklediği sırada saldırının ortasında kaldı. Adli Tıp Kurumu’nun önüne gelen anne Fahriye Bahadır, “Keşke arabayla alsaydım” diye gözyaşı döktü. Fahriye Bahadır, “Bir tane kızım vardı, o da gitti. Gülşen bana bunu mu yapacaktın. Çalışmasaydı ne olurdu, çok lazımdı sanki para. Güller gibi bakardım ben ona.” ifadelerini kullandı.

<< Önceki Haber Türkiye'nin yüreği yandı: 42 ölü, 239 yaralı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER