Türkiye'ye satılmayan F-35'ler için ABD'de yeni gelişme

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi sonrasında ABD'nin Türkiye'ye satmama kararı aldığı F-35 tip isavaş uçaklarıyla ilgili ABD senatosuna bağlı Silahlı Hizmetler Komitesi'nde söz konusu uçaklar da gündeme geldi.

SHABER3.COM

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi, 2021 yılı savunma bütçesine ilişkin tasarıyı onaylayarak Senato Genel Kurulu'na gönderdi. Tasarıda Türkiye'ye S-400 alımı nedeniyle satılmaması kararlaştırılan F-35 savaş uçakları da yer aldı.

Komite, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) olarak da bilinen 2021 mali yılı savunma bütçesi için toplam 740,3 milyar dolar ayrıldı.

Bütçe tasarısında 95 F-35 uçağının satın alınmasına onay verilirken bunların 60'ının konvansiyonel kalkış-iniş yapabilen F-35A, 12'sinin kısa pist kalkış ve dikey iniş yapabilen F-35B ve 23'ünün donanma için tasarlanan F-35C tipi olması öngörüldü.

Türkiye ile ilgili ise "Türkiye F-35 programından çıkarıldığı için satın alınıp teslim edilmeyen 6 Türk F-35 uçağının ABD Hava Kuvvetleri için tekrar yapılandırılıp, kullanılması yetkisini veriyor" denildi.

Tasarıda öncelik büyük güç rekabetinde

Ulusal Savunma Stratejisi çerçevesinde büyük güç rekabetine katkı sağlayacak bir savunma harcama planı oluşturulduğu belirtilen Senato tasarısında, Pasifik Caydırıcılık İnisiyatifinin kurulması ve bu inisiyatife 1,4 milyar dolar fon ayrılması talep edildi.

Çin ve Rusya'ya karşı koymayı öncelik olarak niteleyen tasarıda, ABD ordusunun Moskova'nın Kırım üzerindeki egemenliğinin Washington tarafından tanınması anlamına gelecek herhangi bir faaliyet icra etmesi veya Rusya ile koordinasyon kurmasının yasaklanması istendi.

Aynı zamanda, ABD'nin donanma gücünün 335 geminin üzerine çıkarılması için gemi inşasına 21,3 milyar dolar fon ayrılan tasarıda, hava gücünün ise 386 filoya çıkarılması için gerekli fonun sağlanması için harcama yetkisi veriliyor.

Tasarı, Senato Genel Kurulundan da kabul edildikten sonra Temsilciler Meclisinin ilgili komite ve genel kurulunda kabul edilen versiyon ile birleştirilerek tek yasa tasarısı haline getirilmesi gerekiyor.

Türk F-35 uçaklarına ilişkin yetkilendirme yeni değil

Türk F-35'lerine ilişkin madde 2020 mali yılı savunma bütçesinde de yer almıştı.

Ayrıca, 2020 bütçesinde, "Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık" fon ayrılması öngörülüyordu.

Aynı zamanda, F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye'nin siparişlerinin en üst seviyeye çıkarılarak üretime sokulup, ABD Hava Kuvvetleri için satın alınmasına yönelik ek fon sağlanmıştı.

<< Önceki Haber Türkiye'ye satılmayan F-35'ler için ABD'de yeni gelişme Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER