Türkiye'yi AİHM'e şikayet edecekler
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Mayıs 22 2020
Suriye’deki insan hakları ihlallerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşınması için Fransa’nın verdiği önerge geçtiğimiz günlerde Rusya tarafından veto edildi. Ancak ihlaller için yeni bir kapı aralandı; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi.
Justsecurityorg adlı internet sitesinde Roger Phillips imzasıyla yayınlanan bir makalede Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyini işgal etmesiyle kurbanlar için haklarını arayacakları yeni bir kapının açıldığı belirtiliyor.
Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler Sözleşmesi'nin (AİHS) bir tarafı olduğu, bundan dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yetki alanine girdiği ifade ediliyor. Makaleye göre AİHM sadece Türkiye içindeki hukuksuzlukları değil, Kıbrıs gibi askeri ve idari kontrolü altında bulunan çevresindeki alanlarda gerçekleştirdiği eylemlerden de sorumlu bulunuyor.
Türkiye 2016’dan itibaren Suriye’ye dört büyük operasyon düzenleyerek İdlib’den Raselayn kasabasına kadar olan bölgenin büyük bir kısmını kontrol altında tutuyor. Bu bölgelerdeki idari yapıyı kontrol eden Türkiye aynı zamanda eğitim sisteminden su ve elektriğe bu bölgelerin tüm ihtiyaçlarını gideriyor. Bu durum da özellikle Türkiye ve Türkiye destekli milis güçlerin insan hakları ihlallerine maruz kalan Suriyelilerin AİHM’in kapısını çalmasının yolunu açıyor.
Yazıda Türkiye ve desteklediği milislerin bölgeyi işgal etmeye başladığı 2016’dan itibaren çok sayıda insan hakları ihlali ve savaş suçu işlediği ifade ediliyor.
Türkiye’nin ifade özürlüğünü kısıtlama, mallara el koyma ve zorla demografik değişim de dahil olmak üzere işlediği hak ihlalleri 2016’daki Fırat Kalkanı ile başladığı ve 2018’deki Afrin Operasyonu ile devam ettiği vurgulanan yazıda, 2019’daki Barış Kalkanı Operasyonu sırasında beyaz fosfor kullanıldığı yönünde savaş suçlarının da gündeme geldiğinin altı çiziliyor.
Türkiye ve Türk askerlerinin Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği hak ihlallerinin AİHM’in alanine girdiği de vurgulanan yazıda şu ifadeler kullanılıyor:
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Rezan Epözdemir, Terim'e neden 5 buçuk milyon TL transfer etti?2.14 yıl sonra yeni operasyon kararı!3.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?4.Kamu personeline nefret operasyonu: 8 ilde 20 kişi hakkında gözaltı kararı5.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'
6.Sadettin Saran gözaltındayken, Ali Koç'tan başkanlık çıkışı7.AKP affı devrede: Onbinlerce adli suçlunun cezaevinden tahliyesi başladı!8.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!9.Türkiye'nin hava savunmasını delik deşik eden İHA'lar hakkında yeni açıklama: 'Zafiyet yok!'10.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







