Türkiye'yi sarsan o iddia bugünkü operasyonla doğru çıktı

Ankara polisi, daha önce IŞİD'e kadro devşirildiği iddialarıyla gündeme gelen Hacı Bayram Mahallesi'nde sabah geniş çaplı operasyon başlattı.

Türkiye'yi sarsan o iddia bugünkü operasyonla doğru çıktı

Hacı Bayram mahallesi, bundan önce Suriye'ye giderek IŞİD'e katılan Türkiyeli militanların dönünce yaşadıklarını anlattıkları haberlerle de gündeme gelmişti. ABD'nin ünlü gazetelerinden New York Times, 16 Eylül 2014 tarihinde Türkiye muhabiri Ceylan Yeğinsu imzalı yayınladığı bir haberinde çarpıcı bir iddiayı gündeme getirmişti. Türkiye'den IŞİD'e katılımın yüksek olduğunu belirten gazete, Ankara'nın Hacı Bayram Mahallesi'nin IŞİD'e eleman toplama merkezi haline geldiğini iddia etmişti. Haberde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Hacı Bayram Camisi'nden çıkarken bir fotoğrafını kullanması Erdoğan'ın sert tepkisini çekmiş, haberi yapan Yeğinsu'yu ‘edepsizlik, alçaklık ve adilik'le suçlamıştı. Gazetenin muhabirinin Ankara'nın Hacı Bayram semtinin IŞİD için nasıl adam toplama merkezi haline geldiğini aktaran haberiyle ilgili Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası (TESK) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Dün bir gazete, Hacı Bayram Camii'nden çıkışımızın fotoğrafını kullanıp bizi teröre destek vermekle suçluyor. Bu en hafif tabiriyle edepsizliktir, alçaklıktır, adiliktir" ifadelerini kullanmıştı.

O dönem gündeme gelen bu iddialar sonrası hükümet ve AKP'ye yakın yandaş medya New York Times gazetesi ve muhabiri Ceylan Yeğinsu hakkında linç kampanyası başlatmıştı. Polis'in operasyon yapması Erdoğan'ın tepkisini çeken haberin doğru çıktığı yorumların sebep oldu. Son yaşanan IŞİD saldırıları üzerine Ankara Polisi harekete geçerek dün Ulus Semti, Hacı Bayram Mahallesi'ndeki birçok adreste IŞİD mensuplarına yönelik şafak operasyonu düzenlendi. IŞİD'e yönelik düzenlenen operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Polis ekipleri mahallenin giriş ve çıkışlarını kapattığı  operasyona terörle mücadele ekiplerinin yanı sıra diğer birimlerden de ekipler destek verdi. Polis helikopterinin havadan destek verdiği operasyonda 15 kişi gözaltına alındı.

NEW YORK TİMES YAZMIŞTI


The New York Times (NYT) gazetesinde yer alan Ceylan Yeğinsu imzalı haberinde Türkiye'den Irak-Şam İslam Devleti'ne katılımın yüksek olduğu öne sürülmüştü. 'Türkiye'den ışid'e militan akıyor' başlıklı haberde, ankara'daki IŞİD sempatizanları ve mağdurlarıyla görüşmelere yer veriliyordu. IŞİD'in, Avrupa ülkeleri ve ABD'nin de aralarında olduğu çok sayıda ülkeden militan kazanabildiğini belirten gazete, terör örgütünün en büyük insan kaynaklarından birinin NATO üyesi Türkiye olduğunu yazdı. Gazeteye göre bu süreçte Türkiye'den yaklaşık 1000 kişi IŞİD'e katıldı.

Ankara'nın turistik mekanlarının ortasında yer alan Hacı Bayram Mahallesi'nin IŞİD'e katılım noktasında bir merkez haline dönüştüğünü yazan gazete, hayatını bu semtte geçiren Can isimli bir genci sayfasına taşımıştı. Çocukluk arkadaşlarıyla IŞİD'e katılan 27 yaşındaki Can, NYT'ye IŞİD'in Ankara'nın ortasından nasıl militan topladığını anlattı. Rakka'da 15 gün süren eğitimden sonra IŞİD saflarında savaşmaya başladığını, 2 kişiyi öldürdüğünü ve halka açık bir infaza katıldığını söyleyen Can, canlı canlı bir adamı gömdükten sonra tam manasıyla bir 'IŞİD savaşçısı' olduğuna inandığını anlattı. Gazetede, gençliğinin çoğunu uyuşturucu bağımlısı olarak geçirdiği belirtilen Can'ın, kaybedecek bir şeyleri olmadığı için arkadaşlarıyla Suriye'ye gittiği ifade edildi. Savaşılan günlerde 150 dolar verildiğini söyleyen Can, Türkiye'de düşük gelirli bölgelere hitap ettiği için IŞİD'e maddi nedenlerle katılan bir çok kişi olduğunu anlattı. 3 ay kaldıktan sonra Türkiye'ye dönen Can, "IŞİD, çok acımasız" diyerek yaptıklarından pişmanlık duyduğunu ifade etmişti. ZAMAN
<< Önceki Haber Türkiye'yi sarsan o iddia bugünkü operasyonla doğru çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER