Türkiye'yi terk etmek zorunda kalan eğitimcilerin mücadelesi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Haziran 2 2019
Son üç yılda görevlerinden ihraç edilen, haklarında dava açılan yüzlerce eğitimci Türkiye'yi terk etti. Aralarında akademisyenlerin de yer aldığı eğitimciler yaşadıkları zorlukları DW Türkçe'ye anlattı.
Davalar ya da alınan ihraç kararları nedeniyle Türkiye'yi terk etmek zorunda kalan eğitimciler farklı ülkelerde, zor şartlar altında hayatlarına devam ediyor. Üniversiteler ya da diğer eğitim kurumlarında kadro bulamayan eğitimcilerin bazıları çocuk bakıcılığı, garsonluk, inşaat işçiliği yapıyor.
2016'da Güneydoğu illerinde yapılan askeri operasyonlardaki insan hakkı ihlallerine dikkat çekmek için Barış Bildirisi'ne imza atan bin 128 akademisyene soruşturma açılmıştı. Birçoğu işinden çıkarılırken, 536'sı hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla dava açıldı.
15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından çıkarılan KHK'larla görevlerinden ihraç edilen toplam akademisyen sayısı altı binden fazla. KHK ile ihraç edilen öğretmenlerin sayısıysa 30 bini aşkın.
Dava, soruşturma ve ihraçlarla işsiz kalan yüzlerce eğitimci Türkiye'yi terk etmek zorunda kaldı.
"Geçinmek için çocuk bakıcılığı yapıyorum"
30 yaşındaki K.İ. de o isimlerden biri. ODTÜ Felsefe Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalışırken barış bildirisine imza atmış ve hakkında dava açılmış. Pasaportu iptal olur çekincesiyle doktorasını yapmak üzere Paris'e gitmiş.
K.İ., doktora öğrencisi olduğu için bin 400 euro maaş alıyor. Akademisyen, bu parayla geçinmenin imkansız olduğunu söylüyor. Paris'teki 16 metrekarelik dairesi için Ankara'da ödediği kiranın yaklaşık 10 katını ödüyor. Üstelik yaşadığı ev çok eski ve rutubetli. Bu da akademisyenin astım hastalığını tetikliyor.
Akademisyen biraz daha fazla para kazanmak için çocuk bakıcılığı yapıyor. "En son ne zaman bir restoranda yemek yedim hatırlamıyorum" diyen K.İ., akşam saatlerinde çocuk bakıcılığı yaptığında saatte 10 euro kazanıyor. Gündüz saatlerinde çocu
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Bir KHK'lı daha bilmediği işi yaparken iş kazası geçirdi, vefat etti2.İşte detaylar: Güllü'nün kızına ait uyuşturucu test sonucu çıktı3.Ne demek istedi? Bahçeli: ”Erdoğan, günümüzün Süleyman’ıdır”4.AKP'li gazeteciler birbirine girdi: “Ahmet Hakan’ın sicili bozuk, itibarı yok”5.Japonya'da facia! 50 araç birbirine girdi: Ölü ve yaralılar var

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER

Bir KHK'lı daha bilmediği işi yaparken iş kazası g...

İşte detaylar: Güllü'nün kızına ait uyuşturucu tes...

Ne demek istedi? Bahçeli: ”Erdoğan, günümüzün Süle...

AKP'li gazeteciler birbirine girdi: “Ahmet Hakan’ı...

Japonya'da facia! 50 araç birbirine girdi: Ölü ve ...


