Türkler ve Romenler, Kurban festivaliyle ortak bayram sevinci yaşadı


Romanya'da düzenlenen kurban festivali, Türklere ve Romenlere ortak bayram sevinci yaşattı. Başkent Bükreş'in en merkezi parkında yapılan programda 10 bin kişiye kavurma ve döner dağıtıldı. Festivalin tadı baklava yarışmasıyla zirveye ulaştı.

Romanya'da 20 yıldır sosyal ve kültürel aktivitelere imza atan Tuna Vakfı, 6.sını düzenlediği Kurban Festivali ile yine farklılıkları buluşturdu; dostlukları perçinledi.

Bükreş'in en merkezi bölgesi Titan Parkı'nda kurulan çadırlarda 10 bin kişiye kavurma ve döner ikram edildi. Kavurmaya ilgi gösteren konuklar uzun kuyruklar oluşturdu. Festivale özellikle ailecek gelen Türk-Romen herkes, kurban kavurmasını tattı. Romen konuklar kavurmanın lezzetini çok beğendi, kurbanın fedakarlık ve paylaşım manasından etkilendi.

Kızıyla festivale gelen bir Romen konuk organizatörlere, "Bu bayramın ne anlama geldiğini çok iyi biliyorum. Bu ibadetin ruhunu çok takdir ediyorum. Başka biri için gönülden bir şey vermek. Bunu ülkenizde gördüm ve çok hoşuma gitti." sözleriyle iltifatta bulundu.

Kurbanın kaynaştırıcı yönüne vurgu yapan başka bir Romen konuk, "Geleneklerimizi tanıyalım, dostluklarımız gelişsin, hatta kardeşlik olsun. Kavurmanın tadı ise çok güzel, biz normalde koyun eti az yeriz ama bunun tadı harika." diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN ROMENLERE KAVURMA DAĞITMAYA GELDİLER

Festivalde açılan çadırlarda Bükreş'te ikamet eden Türklere İstanbul ve Bursa'dan gelen hayırseverler yardım etti. Hayırseverlerin coşku ve heyecanı yüzlerine yansıdı.

İstanbul'dan gelen bir hayırsever, "Burada herkese et dağıtıyoruz; kavurma dağıtıyoruz; kestiğimiz kurbanları dağıtıyoruz. Müslüman olsun olmasın... Çok büyük de lezzet alıyoruz gerçekten. Kendimiz yemiş olmaktan daha fazla lezzet alıyoruz.'" ifadeleriyle duygularını dile getirdi.

Bursalı hayırsever ise gördükleri ilgiyi, "Yetiştiremiyoruz gördüğünüz gibi. 3-4 tane stant var. İnsanların güzel bir ilgisi var. İnşallah her sene devam eder." sözleriyle anlattı.

SAHNE PROGRAMI KONUKLARI COŞTURDU

Kurban festivalinde kavurma ile karınlarını doyuran konuklar, sahne programıyla coştu. Romanya'nın Küçük Emrah'ı Omar Arnaud'un hareketli parçaları, büyük küçük herkesten alkış aldı. Festival alanının havası Türk ve Romen halk danslarıyla ısındı. Sema gösterisi ise programa manevi hava kattı.

Program sunucusu Verdini, illüzyon gösterisiyle çocukları eğlendirdi.

Festivalin tadı baklava yarışmasıyla zirveye ulaştı. Kurayla seçilen 15 kişi, yarım kilo baklavayı ilk bitiren olmak için yarıştı. Yarışmanın kazananına bir tepsi baklava ikram edildi.

'DİNİMİZİN LATİF, KİBAR BİR ŞEKİLDE İFADESİ'

Başkent Bükreş'te bu yıl 10. kez düzenlenen etkinlik, Türk-Romen herkesin hayranlığını kazandı. Programı, 'dinimizi anlatmanın naif bir yolu' olarak niteleyen Necla Dumankaya, duygularını "Hiç böyle bir manzarayla karşılaşacağımızı hayal bile edemezdim. İslamın çok güzel, çok kibar, çok latif bir şekilde ifade ediliş manzaralarını gördüm. Çok gurur duydum," sözleriyle ifade etti.

İstanbul'dan gelen diğer konuk Dilek Akdere ise gönüllere girmenin önemine vurgu yaptı. Akdere, "Ekmek arası döner dağıtılıyor ama bu kadar insanın gönlü kazanılıyor. İnsanların elindeki ekmeği görüp, yüzündeki gözündeki mutluluğu görünce bir ekmekle birkaç tane gönül fethediyoruz burada. İnşallah her bayramda başka ülkelerle böyle güzellikleri yaşamaya devam ederiz." şeklinde konuştu.

DOBRUCA BÖLGESİNDE 10 TON ET DAĞITILACAK

Türk hayırseverler festivalle yetinmedi. Müslüman soydaşların yaşadığı Dobruca bölgesindeki köy ve kasabalarda yarın 11 ton et dağıtımı gerçekleştirilecek.

Dağıtıma, Romanya'da ikamet eden hizmet gönüllülerinin yanı sıra, Türkiye'nin değişik illerinden gelen konuklar da eşlik edecek. CİHAN
<< Önceki Haber Türkler ve Romenler, Kurban festivaliyle ortak bayram sevinci... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER