Türkmen Dağı düştü

Türkmenlerin bin yıllık yurdu Türkmen Dağı, tamamen Esad rejimine geçti

Türkmen Dağı düştü

Esad rejiminin kıskacındaki Türkmen Dağı düştü. Rus bombardımanı altındaki sivillerin aylar önce ayrılmak zorunda kaldığı bölgede, çatışan son birlikler de yenildi. Türkmenler, bin yıllık ata yurtlarını terk etmek zorunda kaldı.

Suriye’de Türkmen Dağı’na Rus uçaklarının yoğun bombardımanıyla ilerleyen rejim güçleri, bölgeyi tamamen kontrol altına aldı. Türkmenler bin yıllık ata yurtlar’nın cepheden erken çekildiği ve son iki köyün bu nedenle düştüğü öğrenildi. Çatışmayı sürdüren Cebeli İslam ve Sultan Abdülhamit Tugayları ise, yeterli silah ve mühimmata sahip olmadığı için direnemedi.



ÖNCE ORMANLARI YAKIYORLAR
Suriye Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci, Türkmen Dağı düşmeden önce Karar’a yaptığı açıklamada bölgede eylülden bu yana gerilediklerini belirterek “4 köy Türkmenler’in kontrolündeydi. Son 2 günden bu yana rejim güçleri orman yangınları başlattı. Sonra da ağır top atışları yaptılar. Dört köyden ikisinin kontrolünü de aldılar. Son iki köy boştu ama stratejik önemdeydi. Oradakiler Yayladağı’na gelmişlerdi” dedi.

Bir Türkmen yetkili ise yoğun bombardımanın önceki gece 04.00 dolaylarında başladığını, önce İsa Pınar’ın düştüğünü anlattı. Türkiye’den gönderilen ambulansların sınır kapısına bile yaklaşamadığını belirten Türkmen yetkili “Dün geceden itibaren Bayırbucak yani Türkmen Dağı’nın düşmesine ramak kaldı. Bizler artık Bayırbucak’ın gözden çıkarıldığını düşünüyoruz. Burası düşerse PYD Akdeniz’e açılır. Oradan Mina Tul Bayda Limanı’ndan ağır askeri yardım alır, daha güçlenirler. Esad’ın Hatay planları ise hala baki. Haritasından hiç çıkarmadı” diye konuştu.

‘30 ŞEHİT VERDİK, DİRENECEĞİZ’
Çatışmalarda 30 Türkmen’in şehit olduğunu belirten yetkili, “Direniyoruz. Çatışanlar da ölmemek için çekilmek zorunda kalacak. Kamplara gidecekler. Böylece de 723 yıldan beri ata toprağımız olan bu bölgeyi terk etmek zorunda kalacağız” dedi.  Bayırbucak Türkmenleri, Eylül 2015’ten beri rejim ve Rus uçaklarına direniyondu.

PYD’DEN SEÇİM VE ANAYASA HAMLESİ
Suriye’nin kuzeyinde geniş bir alanı kontrolünde bulunduran ve mart ayında “Kuzey Suriye-Rojava Demokratik Federal Yönetimi” adı altında federasyon ilan eden PYD, üç ay içinde yeni bir anayasa oluşturacağı ve seçimlere gideceğini duyurdu. Federal yönetimin 151 kişilik konseyinin lideri Hadiye Yusuf, planla ilgili ABD’ye ve BM’ye de bilgi verdiklerini ve amaçlarının bağımsız bir devlet kurmak olmadığını anlatacaklarını söyledi. Yusuf, IŞİD’in elindeki Münbiç’in kurtarılması için yapılan operasyonu yürüten Münbiç Askeri Konseyi ile de konuyu görüştüklerini ve olumlu yanıt aldıklarını belirtti. Türkiye, Münbiç’in kurtarıldıktan sonra PYD’ye bırakılmasına karşı çıkıyor.

Karar
<< Önceki Haber Türkmen Dağı düştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER