Türküyle Erdoğan'a hakaret davası


TürküKutsal Evcimen'e Malatya Arguvan Türkü Festivali'nde söylediği türkü sebebiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaretten dava açıldı.

Arguvan ilçesinde geçen yıl düzenlenen 11. Türkü Festivali'nde, 12 Eylül döneminde Aşık Fakir tarafından bestelenen 'Satın Eşşek Sıpaları' adlı türküyü seslendiren türkücü Evcimen ile sahnedeki arkadaşı Sinan Gümüş'e, Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle Arguvan Kaymakamlığı'nın ihbarı üzerine 'kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret' iddiasıyla kamu davası açıldı. Malatya 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Duruşmaya sanatçı Evcimen ile avukatlar katıldı. Ayrıca Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ile CHP'liler de duruşmayı izledi.

Davaya ilişkin Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 2 Ağustos 2014'te düzenlenen türkü festivalinde davet edilen müzisyenlerin Kul Aşık Fakir'e ait hakaret içerikli olduğu değerlendirilen 'Eşek sıpaları' isimli türküyü söylediği, ardından kullandıkları cümle ile hakaret ettikleri, bu nedenle dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettikleri gerekçesiyle cezalandırılmaları talep edildi.

Duruşmada daha önce talimatlı verdiği ifadeyi tekrarlayan Kutsal Evcimen, davaya konu olan ifadelerinde sadece sitem olduğunu, saygısızlık amacı gütmediğini belirtti. Okuduğu türkünün yasaklı olmayan bir eser olduğunu anlatan Evcimen, türkü içinde geçen ve nakaratlarda tekrarlanan 'eşek sıpaları' kelimeleriyle doğrudan bir şahsı kastetmediğini dile getirdi.

Sanık avukatları da davaya konu ifadelerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek sanıkların beraatını talep etti. Talepleri alan hakim davayı 3 Mart 2016'ya erteledi.

Duruşması sonrası adliye önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Evcimen, türküyü söylediği dönemde AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin'in medya üzerinden kendisine hakaretlerde bulunduğunu, bunu dava ettiğini ifade etti. Davayı ilk celsede kazandığını söyleyen Evcimen, 5 bin TL tazminat ödenmesi kararının çıktığını söyledi. Evcimen şöyle konuştu: "Tazminat davasını milletvekili temyiz etti. İktidar partisinin milletvekiline karşı dava kazanmanın bir bedeli olmalı tabii ki. Daha üst tarafa bizi havale ettiler. Biz tekrar tekrar inceledik hiçbir hakaret yok. Erdoğan'a hakaretten yargılanıyoruz. İstanbul'da iki defa ifademizi verdik. Yani biz kimseyi eleştiremeyecek durumdayız. Tahammülsüzlük. Sanatçılar olarak bizim gıkımızın dahi çıkmamasını istiyorlar. Burada hiçbir kasıt yok. Hiç kimseye yönelik bir hakaret yok. Duruşma ertelendi. Bir toplumda sanatçılar susturulursa kimse konuşamaz. Mesele 'ben nasıl istersem öyle olacaksın' meselesi ise vay halimize."


CİHAN
<< Önceki Haber Türküyle Erdoğan'a hakaret davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER