Turnalar uydu vericilerle takip ediliyor


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü 'Turna Koruma Eylem Planı' kapsamında nesli tehlike altında olan Anadolu Dağ Turnalarını yakından takip ediyor. Geçen yıl uydu vericisi takılarak takibe alınan turnaların göç ettikleri yerden doğdukları yere doğru dönüş yolculuğu başladı.

Turnaların hem ürediği hem de kışladığı nadir ülkelerden biri olan Türkiye, coğrafi konumu itibari ile pek çok kuş türü için anahtar ülke konumunda bulunuyor. Bu nadir kuş türlerinden ve aynı zamanda nesli tehlike altında olan Anadolu Dağ Turnası'nın yaklaşık 35 çiftinin ise ülkemizde ürediği biliniyor.

Turnaların korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2013 yılında hazırladığı 'Turna Koruma Eylem Planı' çerçevesinde, yine Bakanlığın koordinatörlüğünde DKMP Genel Müdürlüğü, Uluslararası Turna Vakfı (International Crane Foundation-ICF) ve Almanya Turna Koruma Birliği'nin (Crane Conservation Germany - CCG) ortaklığında bir protokol imzalanmıştı. Bu kapsamda turnalar uydu vericiler ile takip ediliyor ve bu çalışmayla turnalar hakkındaki bilgi boşluğunun doldurulması ve daha etkin koruma tedbirlerinin alınması hedefleniyor.

Bu protokolün gereği olarak geçen yıl Temmuz ayında Sivas'ta 3, Erzincan'da ise 1 yavru turnaya uydu vericisi takılarak göç hareketleri incelenmeye başlandı. Sivas'ta verici takılan 3 turnanın sonbaharda havaların serinlemeye başlaması ile Çukurova bölgesine göç ettiği gözlendi. Erzincan'da verici takılan bir bireyin ise uygun iklim koşullarından dolayı göç etmediği görüldü.

Kış mevsimini geride bıraktığımız şu günlerde havaların ısınması ile Sivas'tan Çukurova'ya göç eden 3 turnadan 2'si tekrar doğduğu topraklara geri döndü. Diğer turna ise şu an Karaman civarında bulunuyor ve havaların ısınması ile Sivas'a doğru göç yolculuğuna devam edeceği düşünülüyor.

Dünya çapındaki bilimsel literatüre göre turnaların göçmen olan veya yerleşik olan popülasyonlarının mevcut olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Turnaların ilk kışlarından sonraki göç yolculuklarında anne ve babalarından ayrıldıkları biliniyor. Ancak yumurtadan çıktıkları bölgeye yakın bir yere mi gittikleri yoksa daha uzak alanlarda mı kaldıkları bu çalışmaya kadar bilinmiyordu. Bu çalışma ile aynı zamanda turnaların uygun ortam oluştuğunda göç etmediği de ortaya çıktı" dedi.

Hayata geçirilen bu proje ile sayıları her geçen gün azalan turnaların ülkemizdeki nüfusunun ve hayat alanlarının korunarak geliştirilmesini hedeflediklerini belirten Bakan Eroğlu, "Bu çerçevede Sivas, Erzurum, Erzincan, Muş, Van, Samsun, Adıyaman ve Bolu illerinde ürediği bilinen ve nesli tehlike altında olan bu türün korunması ve izlenmesi için turnalara uydu vericiler takarak, turnaların kışlama ve üreme alanlarını tespit etmeye devam edeceği" diyerek sözlerini tamamladı. CİHAN
<< Önceki Haber Turnalar uydu vericilerle takip ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER