Turunçgil Üreticileri Birliği: Yüksek maliyet rekabet şansımızı azaltıyor


Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak, ürün fiyatlarının yerinde saymasına rağmen girdi maliyetlerinin sürekli artmasının çiftçinin en büyük sorunu olduğunu söyledi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) işbirliğinde 'Turunçgil Üretim Ve Pazarlamadaki Son Gelişmeler Paneli' düzenlendi. Burada konuşan ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, işçilik, gübre, mazot, elektrik ve sulama maliyetlerinin sürekli artmasına rağmen son 5 yıldır ürün fiyatlarının aynı kalmasının turunçgil üreticisinin en büyük sorunu olduğunu belirtti.

Adana HiltonSA Otel'de gerçekleştirilen Agri VIP 2. Çukurova Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapsamında gerçekleşen Turunçgil Üretim ve Pazarlamadaki Son Gelişmeler Paneli'ne bölge turunçgil üreticileri büyük ilgi gösterdi. ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu'nun moderatörlüğünde yapılan panelde AKİB ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, 'Turunçgil ihracatındaki son gelişmeler', ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak ise 'Turunçgil üreticilerinin üretim ve pazarlamada yaşadıkları sorunlar' konularında değerlendirmelerde bulundu. Panelde, ÇÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Satar, 'Turunçgil üretiminde entegre mücadele yöntemleri' üzerinde bilgilendirme yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Temsilcisi Gül Özbek de 'Turunçgil üretim ve pazarlamada bakanlık politikaları' konusunda sunum yaptı.

ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, üretim sorunlarını dile getirirken, listenin başında; ürün fiyatlarının 5 yıldır aynı kalmasına rağmen, işçilik, gübre, mazot, elektrik ve sulama ücretleri gibi girdilerdeki artışı gösterdi. Başkan Rifat Karabucak, iklim değişiklikleri ve belirsizliklere karşı Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) primleri ve don kırıcı rüzgar pervanelerinde tüketilen mazot maliyetinin yüksek olmasının turunçgil üreticilerini zorladığını kaybetti. Başkan Karabucak, turunçil konusunda nitelikli ziraat mühendisi ve ziraat teknikeri azlığının bir başka sıkıntı olduğunu ifade etti.

ADANA TURUNÇGİLİ TANITILMALI

Dış piyasaya yönelik ürünlerin tespiti ve ihtiyacın belirlenememesinin plansız ekimlere yol açtığına dikkat çeken Karabucak, birçok ülkede ruhsatlı olan ilaçların Türkiye'de kullanımına izin verilmemesinin üreticilerin rekabetçi yönünü zayıflattığını anlattı. İhracatın daralmasıyla turunçgil üreticisinin tahsilat ve ödeme dengesinin sarsıldığını ve finansal sıkıntıya girdiğini aktaran Karabucak, "Adana olarak ilimizi ve ilimizdeki turunçgil üretimini tanıtamamış olmamız da büyük bir sorundur. Rakip ülkelerde üretim ve girdi maliyetlerinin düşük olması da üretimde rekabet şansımızı çok azaltıyor." dedi.

PAZARLAMADAKİ SORUNLAR

ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, konuşmasında turunçgil çeşitlerinin pazarlamasında yaşanan sorunları da ele aldı. Özellikle hedef pazarlarda son dönemlerde yaşanan ekonomik ve politik istikrarsızlıkların ihracatta daralmaya neden olduğunun altını çizen Başkan Karabucak, iç pazarda ise üreticiden tüketiciye kadar aracıların çok olmasının fiyatları arttırdığını, satın alma gücü düşük vatandaşların turunçgil tüketemediğini bildirdi. Avrupa pazarına ürünlerin satılamamasının sorgulanması gerektiğine dikkat çeken Başkan Rifat Karabucak, ihracatçıların mesleki kriterlerinin de gözden geçirilmesinde yarar olduğunu ifade etti.

Karabucak, "Dünyada büyük narenciye ihracatı yapan ülkelerde ihracatçılara belirli bir tonaj üzerinde dış satım zorunluluğu varken, ülkemizde sınır dışına iki kamyon dahi mal gönderen kişi ihracatçı sayılıyor. Bu durum da pazarı bozuyor, sürdürülebilirliğe darbe vuruyor." diye konuştu.

İHRACATÇILAR ÜRETİCİ KADAR KRİZDEN ETKİLENMİYOR

Narenciye üreticisinin kazansa da kazanmasa da bahçesine gübreleme, budama, ilaçlama ve sulama için masraf etmek zorunda olduğunu dile getiren Karabucak, "Üretici sürekli harcama yaparken, ihracatçı canı istediği zaman dış satım yapıyor. Bu nedenle siyasi ve ekonomik krizlerden üretici kadar etkilenmiyor." ifadelerini kullandı.

ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, tüm sorunlara rağmen Adanalı turunçgil üreticilerinin dünya standartlarının üzerinde ürün yetiştirdiğini, daha kaliteli, daha sağlıklı ve daha fazla ürün emek harcamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Turunçgil Üreticileri Birliği: Yüksek maliyet rekabet... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER