TÜSİAD Başkanı: Türk şirketlerinin Çin'i iyi anlaması gerekiyor

TÜSİAD Başkanı: Türk şirketlerinin Çin'i iyi anlaması gerekiyor

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, Türkiye ile Çin'in karşılıklı yatırımlarının daha da artabileceğini vurguladı. Symes, Çin, büyüme oranı tek haneye inse de Türkiye'nin ihmal etmemesi gereken, önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Onun için Çin tarafından daha çok yatırımı Türkiye'ye çekme derdindeyiz. Bize göre Türkiye'den şirketlerin orayı iyi anlaması gerekiyor."

Symes, TÜSİAD, Koç Üniversitesi, Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından tertip edilen 'Çin'i Anlamak, Çin İle İş Yapmak' konulu toplantıya konuk oldu. Çin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ile Çin Ticaret Odası Başkanı Joerg Wuttke'nin de katıldığı toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Symes, Türkiye için ticaretin ve yatırımın önemli olduğunu belirtti. Çin'e yönelimin ve yatırım artışının gerekli olduğunu anlatan Symes, şunları ifade etti:

"Dernek olarak Çin'in ekonomik durumunu ve yatırım imkânlarını raporlarımız ile paylaşıyoruz. Ama bu ülkeyi yatırımlar adına bilinir kılmaya yetmiyor. Onun için Çin ile ilgili toplantılar tertipliyoruz. Şu muhakkak Çin, büyüme oranı tek haneye inse de Türkiye'nin ihmal etmemesi gereken, önemli bir ülke. Onun için Çin tarafından daha çok yatırımı Türkiye'ye çekme derdindeyiz. Bize göre Türkiye'den şirketlerin orayı iyi anlaması gerekiyor."

Çin ile pek çok alanda yatırım yapılabileceğini anlatan TÜSİAD Başkanı, şöyle devam etti:

"Çin, gıda ve tarım alanında ortaklık yapacağımız bir alan. Bu anlamda gıda güvenliği ile ilgili anlaşmayı önemli görüyoruz. Bu, süt ve süt ürünleri alanında imkânlar sunacak. Turizm de önemli bir alan. Çin toplumu turizme ciddi ödemelerde bulunuyor. Ama bu ülkeden Türkiye'ye gelen turist sayısı 200 bin. Yani Çin'in tüm turistlerimiz içinde payı binde 5. Şu an Türkiye'de turizm yatırımları önemli. Burada kullanmadığımız kapasite var. Bu daha iyi kullanılabilir. Onun için Çin'i iyi anlamalı, onların taleplerine yönelik paketler ortaya koyulmalıyız. Burada eksiklikler var."

Cansen Başaran Symes, Çin'in yabancı sermaye çekmek için reformlar yaptığına da temas etti. Reformların yeni kapılar araladığına işaret eden Symes, bu ortamda Çin'in önemle ele alınması talebinde bulundu. Symes, ilave olarak, "Karşılıklı yatırım artışı Çin tarafının reformlarına, Türkiye'den şirketlerin yatırım iştahına bağlı." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber TÜSİAD Başkanı: Türk şirketlerinin Çin'i iyi anlaması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER